Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

  • 27 Noiembrie 2022 09:27
Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”, inițiat de președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă, la Summit-ul internațional privind securitatea alimentară, de la Kiev, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video.

Oficialul european a declarat că susține pe deplin inițiativa șefului statului ucrainean privind ”Cerealele din Ucraina”. Potrivit acesteia, inițiativa este o contribuție semnificativă la garantarea securității alimentare în lume și o manifestare a solidarității cu cei care au nevoie de un astfel de ajutor în contextul în care Rusia folosește „din nou alimentele ca armă”, scrie Calea Europeană.

„Ca parte a agresiunii sale brutale împotriva Ucrainei, Rusia a distrus producția agricolă, a vizat silozurile de cereale și v-a blocat porturile. Astfel, Rusia privează țările cele mai vulnerabile din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de accesul vital la alimente. Și apoi se folosește de dezinformare pentru a da vina pe alții pentru acțiunile sale josnice. Trebuie să continuăm să luptăm împotriva acestui lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen. Programul trimite „un semnal foarte puternic întregii lumi că nu ne vom lăsa partenerii noștri cei mai vulnerabili fără ajutor”, a adăugat președinta Comisiei.

Totodată, aceasta a anunțat sprijinul Comisiei Europene pentru încărcarea a două nave cu cereale.

„Vom plăti pentru a transporta 40.000 de tone de cereale, adică restul de cereale pe care le-ați pus la dispoziție. Oricare ar fi costurile”, a declarat șefa Executivului european.

De asemenea, von der Leyen a punctat importanța continuării inițiativei privind cerealele din Marea Neagră și succesul major al Culoarelor de Solidaritate instituite de Comisia Europeană cu sprijinul în special al statelor UE din apropierea graniței cu Ucraina. 

„Culoarele de Solidaritate instituite de Comisie și de statele membre limitrofe reprezintă un succes major. Din luna mai, acestea au permis exportul a peste 17 milioane de tone de cereale și produse alimentare ucrainene. Acestea reprezintă singura opțiune pentru exportul tuturor celorlalte produse ucrainene non-agricole către restul lumii. Culoarele de Solidaritate au devenit un colac de salvare pentru economia ucraineană, aducând agricultorilor și întreprinderilor ucrainene un venit de peste 19 miliarde de euro, atât de necesar. Comisia Europeană, împreună cu instituții financiare precum BEI, BERD și Banca Mondială, au mobilizat acum 1 miliard de euro ca finanțare suplimentară pentru a spori capacitatea acestor culoare de solidaritate. Și salutăm prelungirea cu 120 de zile a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră. Împreună, Culoarele de Solidaritate ale UE și Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră au permis exportul a peste 28 de milioane de tone de produse agricole pe piața mondială, în special către țările care au cea mai mare nevoie de ele”, a mai declarat șefa Comisiei Europene.

Programul umanitar inițiat de liderul de la Kiev prevede achiziționarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni și trimiterea lor în țările din Africa și Asia care se află în pragul foametei. Acest lucru va permite organizarea sprijinului internațional pentru agricultura ucraineană, protejarea suprafețelor cultivate, susținerea producției, îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare și găsirea unor clienți internaționali care să garanteze achiziționarea de produse alimentare ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău