Comisia Europeană va înăspri normele de protecţie a consumatorilor. Ce amenzi riscă firmele

  • 15 Aprilie 18:25
Comisia Europeană va înăspri normele de protecţie a consumatorilor. Ce amenzi riscă firmele

Comisia Europeană a elaborat un proiect normativ care va înăspri normele de protecţie a consumatorilor, introducând prevederi mai clare privind informarea acestora, dar şi sancţiuni care încep de la 4% din cifra de afaceri a firmelor contraveniente. Vor putea fi intentate şi procese colective.

„Noua ofertă a Comisiei pentru consumatori este o propunere care va garanta că toţi consumatorii europeni vor beneficia pe deplin de drepturile lor. De asemenea, va consolida aplicarea acestor reguli la nivel public şi privat, asigurându-se că autorităţile au puterea de a impune sancţiuni, iar consumatorii pot accesa compensaţii în cazul în care drepturile lor sunt încălcate”, se arată într-un document care rezumă proiectul normativpreluat de MEDIAFAX. 

În 2017, Comisia Europeană a efectuat o evaluare aprofundată a normelor existente privind protecţia consumatorilor. Aceasta a arătat că actuala legislaţie de protecţie a consumatorilor UE funcţionează bine, dar a subliniat că normele nu au fost aplicate eficient în întreaga UE. Există, de asemenea, necesitatea de a sensibiliza consumatorii şi întreprinderile cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora. Revizuirea a identificat măsuri necesare pentru a elimina costurile inutile la comercianţi şi pentru a moderniza regulile în lumina tendinţelor globale actuale şi a noilor practici de afaceri.

„Cazurile recente de consum transfrontalier, cum ar fi scandalul Dieselgate ,care a afectat consumatorii din întreaga UE, au confirmat faptul că legislaţia europeană în materie de protecţie a consumatorilor ar trebui consolidată, de exemplu prin introducerea unor sisteme de recurs colectiv”, se arată în documentul citat.

Concret, noul acord pentru consumatori va actualiza următoarele directive existente:

- Condiţii necorespunzătoare în contractele încheiate cu consumatorii

- Protecţia consumatorilor în indicarea preţurilor produselor

- Practici comerciale nefireşti între întreprinderi şi consumatori.

În plus, este lansată o normă legislativă care înlocuieşte actuala directivă privind acţiunile de urmărire penală, propunând acţiuni reprezentative pentru interesul colectiv al consumatorilor. „Propunerea vizează îmbunătăţirea instrumentelor de oprire a practicilor ilegale şi de facilitare a căilor de atac pentru consumatori în cazul în care există încălcări masive ale drepturilor lor, în cazul în care mulţi dintre aceştia sunt victime ale aceleiaşi încălcări a drepturilor lor, în situaţia de vătămare în masă”, se arată în document.

În conformitate cu normele existente, o instanţă sau o autoritate administrativă poate pune capăt practicilor ilegale atunci când o companie nu îşi respectă obligaţiile faţă de mai mulţi consumatori, fără ca şi consumatorii individuali să fie obligaţi să acţioneze. „În cadrul noului acord, este posibil ca şi consumatorii să obţină despăgubiri, cum ar fi compensarea sau repararea, fără nici un cost pe cont propriu, în urma unei acţiuni legale de încetare a unor astfel de practici ilegale”, menţionează iniţiatorii.

Acest lucru este deja aplicabil în unele state membre, dar noul pachet normativ comunitar introduce aceste drepturi în întreaga UE. Fapt care va ajuta consumatorii individuali din întreaga UE să-şi asigure drepturile, în special aceia care nu îşi pot permite recursul sau cei care se îndepărtează de litigiile individuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
0 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:3,1 m/s
Dum
-2 °C
Lun
-3 °C
Mar
0 °C
Mie
-0 °C
Joi
-1 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău