Comisia Europeană va înăspri normele de protecție a consumatorilor. Ce amenzi riscă firmele

  • 15 Aprilie 2018 18:25
Comisia Europeană va înăspri normele de protecție a consumatorilor. Ce amenzi riscă firmele

Comisia Europeană a elaborat un proiect normativ care va înăspri normele de protecție a consumatorilor, introducând prevederi mai clare privind informarea acestora, dar și sancțiuni care încep de la 4% din cifra de afaceri a firmelor contraveniente. Vor putea fi intentate și procese colective.

„Noua ofertă a Comisiei pentru consumatori este o propunere care va garanta că toți consumatorii europeni vor beneficia pe deplin de drepturile lor. De asemenea, va consolida aplicarea acestor reguli la nivel public și privat, asigurându-se că autoritățile au puterea de a impune sancțiuni, iar consumatorii pot accesa compensații în cazul în care drepturile lor sunt încălcate”, se arată într-un document care rezumă proiectul normativpreluat de MEDIAFAX. 

În 2017, Comisia Europeană a efectuat o evaluare aprofundată a normelor existente privind protecția consumatorilor. Aceasta a arătat că actuala legislație de protecție a consumatorilor UE funcționează bine, dar a subliniat că normele nu au fost aplicate eficient în întreaga UE. Există, de asemenea, necesitatea de a sensibiliza consumatorii și întreprinderile cu privire la drepturile și obligațiile acestora. Revizuirea a identificat măsuri necesare pentru a elimina costurile inutile la comercianți și pentru a moderniza regulile în lumina tendințelor globale actuale și a noilor practici de afaceri.

„Cazurile recente de consum transfrontalier, cum ar fi scandalul Dieselgate ,care a afectat consumatorii din întreaga UE, au confirmat faptul că legislația europeană în materie de protecție a consumatorilor ar trebui consolidată, de exemplu prin introducerea unor sisteme de recurs colectiv”, se arată în documentul citat.

Concret, noul acord pentru consumatori va actualiza următoarele directive existente:

- Condiții necorespunzătoare în contractele încheiate cu consumatorii

- Protecția consumatorilor în indicarea prețurilor produselor

- Practici comerciale nefirești între întreprinderi și consumatori.

În plus, este lansată o normă legislativă care înlocuiește actuala directivă privind acțiunile de urmărire penală, propunând acțiuni reprezentative pentru interesul colectiv al consumatorilor. „Propunerea vizează îmbunătățirea instrumentelor de oprire a practicilor ilegale și de facilitare a căilor de atac pentru consumatori în cazul în care există încălcări masive ale drepturilor lor, în cazul în care mulți dintre aceștia sunt victime ale aceleiași încălcări a drepturilor lor, în situația de vătămare în masă”, se arată în document.

În conformitate cu normele existente, o instanță sau o autoritate administrativă poate pune capăt practicilor ilegale atunci când o companie nu își respectă obligațiile față de mai mulți consumatori, fără ca și consumatorii individuali să fie obligați să acționeze. „În cadrul noului acord, este posibil ca și consumatorii să obțină despăgubiri, cum ar fi compensarea sau repararea, fără nici un cost pe cont propriu, în urma unei acțiuni legale de încetare a unor astfel de practici ilegale”, menționează inițiatorii.

Acest lucru este deja aplicabil în unele state membre, dar noul pachet normativ comunitar introduce aceste drepturi în întreaga UE. Fapt care va ajuta consumatorii individuali din întreaga UE să-și asigure drepturile, în special aceia care nu își pot permite recursul sau cei care se îndepărtează de litigiile individuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău