Comisia Europeană va extinde sistemul de plafonare a prețului gazelor la toate centrele sale de tranzacționare din UE, începând cu luna mai

  • 02 Aprilie 2023 09:00
Comisia Europeană va extinde sistemul de plafonare a prețului gazelor la toate centrele sale de tranzacționare din UE, începând cu luna mai

Comisia Europeană va extinde sistemul de plafonare a prețului gazelor la toate centrele sale de tranzacționare din Uniunea Europeană, începând cu luna mai, pentru a preveni potențialele distorsiuni ale piețelor energetice europene, transmite Reuters potrivit news.ro

Țările UE au convenit asupra plafonului în decembrie, după discuții îndelungate privind temperarea prețurilor gazelor, care au atins niveluri record după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa după invazia sa din Ucraina, scrie G4Media.

Deocamdată, plafonul este declanșat dacă prețurile depășesc 180 de euro (196 dolari) pe megawatt oră timp de trei zile, pentru contratele TTF pe termen de o lună de la hubul de gaze al Olandei.

Prețul TTF trebuie să fie, de asemenea, cu 35 de euro/MWh mai mare decât un preț de referință bazat pe evaluările existente ale prețului gazelor naturale lichefiate (GNL) pentru trei zile, ca să declanșeze plafonul.

Derivatele TTF reprezintă mai mult de 90% din derivatele pentru gaze naturale tranzacționate pe piețele reglementate din Uniunea Europeană.

Comisia a declarat că ”mecanismul său de corecție a pieței” se va extinde și la instrumentele derivate legate de tranzacționarea în toate celelalte huburi din UE ,de la 1 mai. E

xecutivul UE a spus că această măsură va oferi un scut și mai larg împotriva prețurilor ridicate și volatile ale gazelor și va ajuta la evitarea potențialelor distorsiuni din aplicarea acesteia exclusiv derivatelor TTF.

Dacă ar fi declanșat plafonul, tranzacțiile nu ar fi permise pe contractele TTF pe termen de o lună, trei luni și un an la un preț cu mai mult de 35 de euro/MWh peste prețul de referință al GNL, care este în prezent stabilit la 39,09 euro/MWh.

Acest lucru limitează prețul la care poate fi tranzacționat gazul, dar plafonul poate fluctua odată cu prețurile globale ale GNL, un sistem conceput pentru a se asigura că țările UE pot licita în continuare pentru gaze pe piețele globale.

Contractul TTF pe termen de o lună a atins un record de 343 de euro în august, dar se tranzacționa vineri la 45,70 euro/MWh, au arătat datele Refinitiv Eikon.

Mecanismul plafonului este conceput pentru a fi temporar, aplicabil până în ianuarie 2024, relatează news.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău