Comisia Europeană | Trei universități din România vor face parte din alianțele „universităților europene”

  • 27 Iunie 2019 09:55
Comisia Europeană | Trei universități din România vor face parte din alianțele „universităților europene”

Comisia Europeană (CE) a anunțat instituțiile de învățământ superior din întreaga Europă care vor face parte din primele alianțe ale "universităților europene", printre acestea fiind și trei universități din România.

Instituțiile selectate vor spori calitatea și atractivitatea învățământului superior european și vor stimula cooperarea între instituții, studenți și cadrele didactice, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Conform datelor CE, din alianța "CIVICA - Universitatea europeană de științe sociale" va face parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), din "CIVIS - Alianța europeană universitară civică" - Universitatea din București, iar din "CONEXUS - Universitatea europeană pentru sustenabilitatea zonelor urbane costiere" - Universitatea Tehnică de Construcții București.

Dintre cele 54 de cereri primite, au fost selectate 17 universități europene implicând 114 de instituții de învățământ superior din 24 de state membre, pe baza unei evaluări realizate de 26 de experți externi independenți, inclusiv rectori, profesori și cercetători, numiți de Comisie. 

"Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale instituțiilor de învățământ superior din întreaga UE, care împărtășesc o strategie pe termen lung și promovează valorile și identitatea europeană", se spune în comunicat.

Inițiativa este menită să consolideze în mod semnificativ mobilitatea studenților și a cadrelor didactice și să promoveze calitatea, caracterul incluziv și competitivitatea învățământului superior european.

"Mă bucur să constat ambiția primelor 17 universități europene, care vor servi drept model pentru alte instituții din întreaga UE. Acestea vor permite următoarelor generații de studenți să cunoască Europa prin efectuarea de studii în diferite țări. Sunt convins că această inițiativă, un element esențial al Spațiului european al educației, va constitui o schimbare radicală pentru învățământul superior din Europa, stimulând excelența și incluziunea", a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport.

Universitățile europene selectate cuprind o gamă largă de instituții de învățământ superior din întreaga UE, de la universități de științe aplicate, universități tehnice și universități de arte frumoase, până la universități polivalente și care desfășoară activități intense de cercetare, precizează Comisia Europeană.

Universitățile europene vor deveni campusuri interuniversitare, în cadrul cărora studenții, doctoranzii, cadrele didactice și cercetătorii vor putea circula fără opreliști. Ei își vor pune în comun expertiza, platformele și resursele pentru a furniza programe de învățământ sau module comune care să acopere diverse discipline. Aceste programe de învățământ vor fi foarte flexibile și vor permite studenților să își personalizeze educația și să aleagă ce, unde și când să studieze și să obțină o diplomă europeană, se arată în comunicatul executivului comunitar.

Universitățile europene vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică durabilă a regiunilor în care sunt situate, întrucât studenții lor vor colabora îndeaproape cu întreprinderi, autorități municipale, cadre universitare și cercetători pentru a găsi soluții la provocările cu care se confruntă regiunile respective.

În total, un buget de până la 85 de milioane de euro este disponibil pentru primele 17 "universități europene". Fiecare alianță va primi până la 5 milioane de euro în următorii trei ani, pentru a-și pune în aplicare planurile și a pregăti calea pentru alte instituții de învățământ superior din UE. Progresele lor vor fi monitorizate îndeaproape, apreciază Comisia Europeană.

Prima cerere de propuneri, împreună cu o a doua cerere care urmează să fie lansată în această toamnă, va testa diferite modele, pentru a pune în aplicare noul concept de universități europene și potențialul acestuia de a stimula învățământul superior. Pentru următorul buget pe termen lung al UE din perioada 2021-2027, Comisia a propus implementarea integrală a universităților europene în cadrul programului Erasmus+, cu un buget majorat în mod semnificativ. În timp ce unele alianțe sunt polivalente și acoperă toate disciplinele, altele sunt, de exemplu, axate pe sustenabilitatea zonelor urbane costiere, pe științele sociale sau pe sănătatea globală. Fiecare alianță este alcătuită în medie din șapte instituții de învățământ superior din toate regiunile Europei, conducând la noi parteneriate. Acest lucru reflectă distribuția cererilor primite din partea diferitelor țări, precizează Comisia Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău