Comisia Europeană: Statele membre ale UE vor analiza acordul americano-german cu privire la Nord Stream 2

  • 22 Iulie 2021 15:52
Comisia Europeană: Statele membre ale UE vor analiza acordul americano-german cu privire la Nord Stream 2

Uniunea Europeană a reiterat joi că gazoductul Nord Stream 2 între Rusia și Germania 'nu este un proiect de interes comun pentru UE', dar va examina acordul convenit săptămâna aceasta între SUA și Germania, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

'Îl vom lua în discuție cu statele membre ale UE și cu vecinii noștri, inclusiv cu Ucraina', a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-o conferință de presă, după ce administrația americană și guvernul german s-au angajat în cadrul acordului respectiv să diminueze amenințarea la adresa securității reprezentată de această conductă.

Comisia a salutat de asemenea angajamentul Germaniei de a aplica 'spiritul și litera legilor din domeniul energiei din UE', având în vedere eforturile Uniunii Europene de a căuta o mai mare independență energetică față de Rusia.

În același timp, cancelarul Angela Merkel a calificat joi drept 'un bun pas înainte' acordul încheiat miercuri între SUA și Germania cu privire la viitorul gazoductului Nord Stream 2, chiar dacă rămân 'diferențe' în legătură cu acest proiect controversat, conform AFP.

'Este un bun pas înainte, care a cerut o voință de compromis din partea ambelor părți', a afirmat ea în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

Totuși, cancelarul german a precizat că acest acord 'nu rezolvă toate divergențele' cu privire la gazoductul care leagă Rusia și Germania, ocolind Ucraina.

'Este o tentativă între guvernul american și noi de a stabili anumite condiții', a rezumat ea.

'Noi avem nevoie de acest proiect în Germania', a insistat Merkel, care urmează să plece de la putere după alegerile legislative din 26 septembrie.

Berlinul și Washingtonul au anunțat miercuri încheierea unui acord destinat să pună capăt disputelor dintre ele cu privire la acest proiect, ce durează de mai mulți ani.

SUA au deplâns faptul că Nord Stream trece pe sub Marea Baltică și nu prin Ucraina, amenințând să priveze această țară de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar și de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

Deci, Berlinul și Washingtonul s-au angajat, într-o declarație comună, să adopte sancțiuni împotriva Rusiei, dacă Moscova va utiliza acest proiect pentru a 'comite acte agresive împotriva Ucrainei'.

Cancelarul german s-a referit în declarațiile sale la asigurările părții ruse că 'nu intenționează să utilizeze energia ca pe o armă'.

Rusia 'trebuie crezută aici pe cuvânt', a remarcat ea.

Și dacă această promisiune nu va fi respectată, 'nu am fi complet lipsiți de apărare', a asigurat Merkel, în timp ce oponenții proiectului consideră prea vagă amenințarea cu sancțiuni.

Acordul a fost primit cu indignare de Kiev, care consideră că acesta generează 'noi amenințări' pentru Ucraina.

Angela Merkel a susținut din nou necesitatea unui dialog cu Moscova, notează AFP.

'Cred că noi ar trebui întotdeauna să fim interesați în a rămâne în dialog cu Rusia', a afirmat ea.

'Avem desigur păreri foarte diferite', adaugă ea, apreciind totuși că este important 'să păstrăm legătura și să încercăm să găsim soluții'.

Berlinul a promis să creeze 'un fond verde' pentru a 'susține tranziția energetică a Ucrainei', în care Germania ar trebui să angajeze inițial circa 150 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău