Comisia Europeană spune că este pregătită să gestioneze împreună cu statele UE o perturbare a livrărilor de gaze rusești

  • 30 Martie 2022 17:21
Comisia Europeană spune că este pregătită să gestioneze împreună cu statele UE o perturbare a livrărilor de gaze rusești

Comisia Europeană este pregătită pentru posibile perturbări ale livrărilor de gaze din Rusia după ce aceasta a cerut plata gazelor în ruble, a declarat miercuri Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu pactul verde european, relatează DPA și Reuters.

„Noi, Comisia, ne-am pregătit de foarte mult timp (...) Suntem pregătiți pentru orice situații de acest fel. Desigur, vom colabora cu statele membre astfel încât toată lumea să fie pregătită pentru orice fel de situații”, a spus responsabilul comunitar, transmite DIGI24.

După ce guvernul german și-a activat planul de urgență privind aprovizionarea cu gaze, Timmermans a apreciat drept „logic ca guvernele să se pregătească singure și de asemenea să acționeze preventiv”.

Ca răspuns pentru sancțiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, Moscova a decis că le ceară țărilor „neprietenoase” - printre care a inclus statele UE - să-i plătească în ruble gazele naturale, ceea ce statele blocului comunitar refuză, acuzând o încălcare a contractului.

Rusia ar putea astfel să sisteze livrările de gaze către UE, dar nu a precizat când s-ar petrece acest lucru, urmând să anunțe probabil joi planurile sale concrete, menționând însă că nu le va cere beneficiarilor să plătească imediat în ruble.

Pe de altă parte, Kremlinul a transmis miercuri că toate exporturile energetice și de materii prime rusești ar putea fi tarifate în ruble pentru statele cărora acum le cere plata gazelor în această monedă.

După ce Germania a anunțat activarea „fazei de alertă timpurie” a unui plan de urgență pentru gestionarea rezervelor de gaze în cazul perturbării sau sistării livrărilor din Rusia, guvernul italian a anunțat că examinează instituirea stării de alertă privind furnizarea gazelor. Italia importă anual din Rusia circa 40% din totalul importurilor sale de gaze.

Și guvernul bulgar, care de asemenea a acuzat Rusia de încălcarea contractului, a avut miercuri o ședință pentru a discuta măsurile de implementat în eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia. Circa 90% din necesarul de gaze al Bulgariei este asigurat de importurile din Rusia.

Pentru a reduce în viitor această dependență față de gazele rusești, guvernul de la Sofia discută cu Azerbaidjanul o sporire a importurilor de gaze din această țară și caută modalități de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL) prin terminalele din Grecia și Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău