Comisia Europeană și Marea Britanie se pregătesc și pentru eventualitatea unui Brexit fără niciun acord

  • 09 Ianuarie 2018 18:53
Comisia Europeană și Marea Britanie se pregătesc și pentru eventualitatea unui Brexit fără niciun acord

Comisia Europeană a atenționat marți că este 'firesc' să desfășoare pregătiri pentru un eventual scenariu în care Uniunea Europeană și Marea Britanie nu vor reuși să ajungă la un acord privind Brexit-ul, mai ales că și guvernul de la Londra are în vedere o asemenea posibilitate și se pregătește pentru ea, informează agenția EFE.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a răspuns astfel unei scrisori publicate de cotidianul Financial Times, pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a trimis-o luna trecută premierului Theresa May. În acest text, David Davis scria că pregătirile Bruxellesului pentru o ieșire a Marii Britanii din UE fără niciun acord dăunează intereselor britanice și încalcă drepturile Marii Britanii ca stat încă membru al UE.

'Suntem surprinși la Comisia Europeană că Marea Britanie este surprinsă că ne pregătim pentru acest scenariu anunțat chiar de guvernul britanic', a replicat Schinas, amintind de o delcarație în care premierul Theresa May a spus că 'decât un acord prost, mai bine niciun acord'.

Șefa executivului de la Londra a anunțat luni o remaniere guvernamentală, ce cuprinde și crearea unui post de ministru pentru 'no Brexit'. Potrivit cotidianului spaniol ABC, această mișcare este văzută ca o concesie făcută susținătorilor unui așa-numit 'Brexit dur' și o modalitate de sporire a presiunii în momentul în care negocierile dintre Londra și Bruxelles privind condițiile Brexit-ului intră într-o etapă hotărâtoare.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziția de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relația post-Brexit între Marea Britanie și UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esențiale pentru europeni, și anume 'factura' Brexit-ului, drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Dacă aceste negocieri vor eșua și Marea Britanie va părăsi pe 29 martie 2019 blocul comunitar fără un acord privind relațiile viitoare cu UE, la capitolul comercial aceste relații ar urma să fie guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău