Comisia Europeană schimbă metoda de calcul a sancţiunilor financiare

  • 20 Februarie 15:16
Comisia Europeană schimbă metoda de calcul a sancţiunilor financiare

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri modul în care îşi va adapta metoda de calcul a sancţiunilor financiare pe care le propune Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, informează Agerpres.

Atunci când Comisia sesizează CJUE cu privire la faptul că un stat membru a încălcat dreptul UE, Curtea poate, în anumite situaţii, să impună sancţiuni financiare. Comisia propune o anumită sumă Curţii, care ia apoi decizia finală.

La calcularea sancţiunii financiare propuse, pe lângă gravitatea încălcării şi durata acesteia, Comisia a luat întotdeauna în considerare atât situaţia economică a statului membru în cauză, cât şi ponderea sa instituţională. Pentru a stabili o sumă pe baza acestor două elemente, până acum Executivul comunitar ţinea seama de produsul intern brut (PIB) al statului membru în cauză şi de numărul de voturi alocate acestuia în cadrul Consiliului.

Într-o hotărâre recentă, Curtea de Justiţie a statuat că regulile de vot din cadrul Consiliului, astfel cum au fost modificate prin Tratatul de la Lisabona, nu mai pot fi utilizate în acest scop. Întrucât Comisia consideră că, pe lângă luarea în calcul a PIB-ului statelor membre, ar trebui să se ia în considerare în continuare ponderea instituţională a acestora, era necesar să se definească o nouă metodă care să reflecte ponderea respectivă.

În acest scop, Comisia va utiliza, în viitor, numărul de reprezentanţi în Parlamentul European alocat fiecărui stat membru. Sumele rezultate în urma aplicării acestui algoritm nu vor crea diferenţe nejustificate între statele membre şi vor rămâne cât mai aproape posibil de sumele rezultate din actuala metodă de calcul, care sunt deopotrivă proporţionale şi suficient de disuasive. Conform noii metode, abordarea Comisiei va continua să fie fermă, echilibrată şi echitabilă faţă de toate statele membre, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Odată ce retragerea Marii Britanii din UE va produce efecte juridice şi indiferent dacă acordul de retragere va intra în vigoare sau nu, Comisia va recalcula valorile medii în cauză şi va ajusta în consecinţă cifrele prevăzute în comunicarea menţionată. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16,35 °C
cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,1 m/s
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0147 -0.0198
USD 17.9432 0.0031
RON 4.2050 -0.0017
UAH 0.6835 0.0030
RUB 0.2780 0.0004
Arhivă Radio Chișinău