Comisia Europeană schimbă metoda de calcul a sancțiunilor financiare

  • 20 Februarie 2019 15:16
Comisia Europeană schimbă metoda de calcul a sancțiunilor financiare

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri modul în care își va adapta metoda de calcul a sancțiunilor financiare pe care le propune Curții de Justiție a UE (CJUE) în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, informează Agerpres.

Atunci când Comisia sesizează CJUE cu privire la faptul că un stat membru a încălcat dreptul UE, Curtea poate, în anumite situații, să impună sancțiuni financiare. Comisia propune o anumită sumă Curții, care ia apoi decizia finală.

La calcularea sancțiunii financiare propuse, pe lângă gravitatea încălcării și durata acesteia, Comisia a luat întotdeauna în considerare atât situația economică a statului membru în cauză, cât și ponderea sa instituțională. Pentru a stabili o sumă pe baza acestor două elemente, până acum Executivul comunitar ținea seama de produsul intern brut (PIB) al statului membru în cauză și de numărul de voturi alocate acestuia în cadrul Consiliului.

Într-o hotărâre recentă, Curtea de Justiție a statuat că regulile de vot din cadrul Consiliului, astfel cum au fost modificate prin Tratatul de la Lisabona, nu mai pot fi utilizate în acest scop. Întrucât Comisia consideră că, pe lângă luarea în calcul a PIB-ului statelor membre, ar trebui să se ia în considerare în continuare ponderea instituțională a acestora, era necesar să se definească o nouă metodă care să reflecte ponderea respectivă.

În acest scop, Comisia va utiliza, în viitor, numărul de reprezentanți în Parlamentul European alocat fiecărui stat membru. Sumele rezultate în urma aplicării acestui algoritm nu vor crea diferențe nejustificate între statele membre și vor rămâne cât mai aproape posibil de sumele rezultate din actuala metodă de calcul, care sunt deopotrivă proporționale și suficient de disuasive. Conform noii metode, abordarea Comisiei va continua să fie fermă, echilibrată și echitabilă față de toate statele membre, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Odată ce retragerea Marii Britanii din UE va produce efecte juridice și indiferent dacă acordul de retragere va intra în vigoare sau nu, Comisia va recalcula valorile medii în cauză și va ajusta în consecință cifrele prevăzute în comunicarea menționată. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău