Comisia Europeană recomandă o abordare comună la nivelul UE în privința securității rețelelor 5G

  • 27 Martie 2019 16:32
Comisia Europeană recomandă o abordare comună la nivelul UE în privința securității rețelelor 5G

Comisia Europeană a recomandat o serie de etape și măsuri operaționale, la nivel național și la nivelul UE, menite să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică a rețelelor 5G care vor conecta miliarde de obiecte și de sisteme, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi cel energetic, al transporturilor, al serviciilor bancare și al sănătății, precum și sisteme de control industrial care conțin informații sensibile și care sprijină sistemele de siguranță, transmite Agerpres.

Procesele democratice, cum ar fi alegerile, se bazează din ce în ce mai mult pe infrastructuri digitale și rețele 5G, scoțând în evidență necesitatea de a trata toate vulnerabilitățile. De asemenea, având în vedere că veniturile la nivel mondial generate de rețelele 5G sunt estimate la 225 de miliarde de euro în 2025, tehnologia 5G reprezintă un atu esențial pentru ca Europa să concureze pe piața mondială, iar securitatea sa cibernetică este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii.

Orice vulnerabilitate din rețelele 5G sau orice atac cibernetic care vizează rețelele viitoare dintr-un stat membru ar afecta Uniunea în ansamblul ei. De aceea măsurile concertate adoptate atât la nivel național, cât și la nivel european trebuie să garanteze un nivel ridicat de securitate cibernetică, subliniază Executivul comunitar într-un comunicat de presă difuzat miercuri.

Statele membre ar trebui să își finalizeze evaluările naționale ale riscurilor până la 30 iunie 2019 și să actualizeze măsurile de securitate necesare. Evaluarea națională a riscurilor ar trebui să fie transmisă Comisiei și Agenției Europene pentru Securitate Cibernetică până la 15 iulie 2019. În paralel, statele membre și Comisia vor începe activitatea de coordonare în cadrul Grupului de cooperare privind securitatea rețelelor și a informațiilor. ENISA va finaliza o cartografiere a amenințărilor la adresa rețelelor 5G, care va ajuta statele membre să își transmită, până la 1 octombrie 2019, evaluarea riscurilor de la nivelul UE. Până la 31 decembrie 2019, Grupul de cooperare privind securitatea rețelelor și a informațiilor trebuie să convină asupra măsurilor de reducere a riscurilor la adresa securității cibernetice identificate la nivel național și la nivelul UE.

După intrarea în vigoare, în următoarele săptămâni, a Legii privind securitatea cibernetică, recent aprobată de Parlamentul European, Comisia și ENISA vor institui cadrul de certificare la nivelul UE. Până la 1 octombrie 2020, statele membre, în cooperare cu Comisia, trebuie să evalueze efectele recomandării pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău