Comisia Europeană propune un plan pe doi ani pentru reducerea decalajului salarial între femei și bărbați în UE

  • 21 Noiembrie 2017 12:09
Comisia Europeană propune un plan pe doi ani pentru reducerea decalajului salarial între femei și bărbați în UE

Comisia Europeană a propus luni un plan de acțiune pe doi ani vizând reducerea decalajului salarial între femei și bărbați, după ce a constatat progrese insuficiente în ultimii cinci ani, transmite Agerpres.

Planul include opt recomandări către statele UE pentru a asigura tratament egal față de femei la locurile de muncă. 

Printre propuneri se află introducerea de sancțiuni pentru companiile care nu oferă salarii egale, precum și monitorizarea diferitelor politici ale celor mai mari companii din Europa.

Comisia intenționează ca măsurile, care trebuie aprobate de Parlamentul European și de statele membre, să intre în vigoare până la sfârșitul lui 2019, când mandatul actualului executiv comunitar se va încheia.

'Nu am văzut mari progrese în ultimii 10 ani', a declarat comisarul european pentru egalitatea de gen, Vera Jourova, într-o conferință de presă. 'Nu am redus în mod semnificativ acest decalaj în pofida multor eforturi', a subliniat ea.

Potrivit CE, în Uniunea Europeană femeile câștigă în medie cu 16,3% mai puțin pe oră decât omologii lor bărbați, iar acest decalaj nu s-a redus în ultimii cinci ani.

În același timp însă, un sondaj Eurobarometru arată că 90% dintre europeni consideră inacceptabil că femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă.

Comisia Europeană organizează luni și marți o masă rotundă anuală cu decidenți europeni pe tema drepturilor femeilor.

'Situația regresează în multe părți din lume. Prea mulți oameni consideră că avem o societate egală, că am atins deja acest obiectiv. Pur și simplu nu este adevărat', a afirmat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, în discursul de deschidere.

În 2012, Comisia a propus ca, în termen de șapte ani, cel puțin 40% din funcțiile neexecutive din companii să fie ocupate de femei. Propunerea nu a fost însă adoptată, în absența unei majorități de state, Marea Britanie și Germania opunându-se cotelor de gen.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a stabilit în 2014 ținta de 40% de reprezentare a femeilor în funcțiile de senior și middle managament din cadrul Comisiei până în 2019. În luna martie, executivul comunitar a raportat că acest procent a crescut până la aproape 35%, față de 29% în 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău