Comisia Europeană propune un ”ghișeu unic” pentru verificarea certificatelor digitale: Se va evita aglomerația pe aeroporturi

  • 22 Iulie 2021 18:14
Comisia Europeană propune un ”ghișeu unic” pentru verificarea certificatelor digitale: Se va evita aglomerația pe aeroporturi

Comisia Europeană a publicat astăzi noi orientări pentru statele membre privind o mai bună funcționare a certificatului UE COVID-19, dar și pentru fluidizarea călătoriilor pe cale aeriană, se arată în comunicatul oficial, potrivit Caleaeuroepana.ro.

În urma lansării certificatului digital COVID al UE la 1 iulie, Comisia Europeană a emis orientări pentru statele membre ale UE cu privire la cele mai bune modalități de verificare a certificatelor înainte de călătorie, asigurând astfel o experiență cât mai plăcută atât pentru pasagerii aerieni, cât și pentru personal.

„Având în vedere că numărul de pasageri va crește în timpul verii, va trebui verificat un număr mai mare de certificate. Sectorul companiilor aeriene este deosebit de preocupat de acest lucru, deoarece, de exemplu, în luna iulie, se preconizează că traficul aerian va atinge peste 60 % din nivelurile din 2019 și va crește ulterior”, motivează Comisia, potrivit sursei citate.

Potrivit Executivului, în prezent, modul și frecvența de verificare a certificatelor pasagerilor depind de punctele de plecare, de tranzit și de sosire ale titularului: „O abordare mai bine coordonată ar contribui la evitarea congestiei în aeroporturi și a stresului inutil pentru pasageri și personal.”

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Pentru a profita pe deplin de avantajele oferite de certificatul digital COVID al UE este necesară armonizarea protocolului de verificare. Cooperarea pentru un sistem de „ghișeu unic” de verificare a certificatelor asigură o experiență de călătorie fără întreruperi pentru pasagerii din întreaga Uniune.”

Pentru a evita duplicarea, și anume verificările efectuate de mai mulți actori (operatori aerieni, autorități publice etc.), Comisia recomandă un proces de verificare de tip “ghișeu unic” înainte de plecare, care să implice o coordonare între autorități, aeroporturi și companii aeriene. În plus, statele membre ale UE ar trebui să se asigure că verificarea se efectuează cât mai devreme posibil și, de preferință, înainte ca pasagerul să ajungă la aeroportul de plecare. Acest lucru ar trebui să asigure o călătorie mai ușoară și o sarcină mai mică pentru toate părțile implicate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,42
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:12,52 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău