Comisia Europeană propune reguli pentru salarii minime adecvate în UE

  • 28 Octombrie 2020 16:51
Comisia Europeană propune reguli pentru salarii minime adecvate în UE

Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE, în ideea de a reduce inegalitatea salariilor, a crește stimulentele pentru a muncii și a ajuta la susținerea cererii interne, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Propunerea Executivului comunitar este cu atât mai importantă cu cât pandemia de coronavirus a afectat în special angajații din sectoarele care plătesc salarii minime precum retailul și turismul, barurile și restaurantele, alături de angajații din sectorul de îngrijiri persoane și cei care fac curățenie.

Propunerea Comisiei, care va trebui să fie negociată cu guvernele statelor membre și Parlamentul European, stabilește doar standardele comune pentru un salariu minim dar nu și un anumit nivel al salariului minim propriu-zis. "Directiva propusă creează un cadru pentru a face salariile minime mai adecvate și a favoriza accesul muncitorilor la protecția oferită de salariul minim în UE. Ea nu obligă statele membre să introducă un salariu minim legal și nici nu fixează un nivel comun al salariului minim", subliniază Comisia Europeană.

Un salariu minim există în toate statele membre UE. În 21 de state membre există un salariu minim legal stabilit de guvern iar în șase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia), salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori și sindicate.

Comisia susține că țările unde există un salariu minim legal ar trebui să pună la punct criterii clare și stabile pentru stabilirea salariilor minime, valori de referință indicativă pentru a ghida evaluarea caracterului adecvat al acestor salarii precum și actualizări regulate și în timp util al salariilor minime. De asemenea, propunerea Comisiei este ca în aceste state, partenerii sociali să participe în mod activ la stabilirea și actualizarea salariilor minime legale.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău