Comisia Europeană propune ca refugiații ucraineni să își poată converti hrivnele în euro

  • 01 Aprilie 2022 15:37
Comisia Europeană propune ca refugiații ucraineni să își poată converti hrivnele în euro

Comisia Europeană a propus vineri ca refugiații ucraineni să își poată converti hrivnele în euro, până la un plafon maxim de 300 de euro pentru fiecare persoană, în cadrul măsurilor de asistență umanitară destinate milioanelor de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului, transmite Reuters.

Propunerea Executivului comunitar, care a luat forma unei recomandări către guvernele statelor membre și care va avea nevoie de sprijinul guvernelor, va permite fiecărui refugiat ucrainean care a fugit în Uniunea Europeană să schimbe, fără comison, suma de 10.000 de hrivne. Pe baza cursului oficial de schimb afișat de Banca Națională a Ucrainei, care va fi cel utilizat la schimbul valutar, asta ar însemna că fiecare refugiat ar urma să primească 307,91 de euro pentru cele 10.000 de hrivne, potrivit Agerpres.

De la debutul invaziei rusești în Ucraina, peste 3,8 milioane de ucraineni au trecut granița în țările Uniunii Europene. Blocul comunitar le-a acordat deja statutul de "protecție temporară", ceea ce înseamnă că au dreptul să muncească, să beneficieze de asistență medicală și să își trimită copiii la școală.

Comisia Europeană a precizat că recomandarea sa este destinată să asigure o abordare coordonată în toate statele membre UE adăugând că este necesară pentru că Banca Națională a Ucrainei a fost nevoită să-și suspende schimburile valutare pentru a-și proteja rezervele valutare limitate. Aceasta înseamnă că instituțiile de credit din UE nu erau dispuse se efectueze schimbarea hrivnelor din cauza convertibilității limitate a bancnotelor ucrainene și a expunerii la un risc ridicat al cursului de schimb.

Cea mai mare parte a refugiaților ucraineni s-au îndreptat spre Polonia, care susține că până acum a primit 2,3 milioane de refugiați. Alte state membre UE precum România, Slovacia și Ungaria au primit și ele un număr important de refugiați. Din toate cele patru state doar Slovacia este membră a zonei euro. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău