Comisia Europeană: Producția de gaze în UE a scăzut cu 23% în primul trimestru al anului

  • 30 August 2020 13:07
Comisia Europeană: Producția de gaze în UE a scăzut cu 23% în primul trimestru al anului

Producția de gaze a Uniunii Europene a scăzut cu 23% în primul trimestru al acestui an, iar România a rămas pe locul doi în topul țărilor care extrag gaze naturale, potrivit unui raport al Direcției Generale pentru Energie din cadrul Comisiei Europene

Astfel, producția totală a UE în primele trei luni ale anului a ajuns la 16 miliarde de metri cubi.

Olanda este principalul producător, cu 7,2 miliarde de metri cubi, în scădere de la 10,6 miliarde de metri cubi în trimestrul întâi din 2019. Pe locul doi, România a avut o producție de 2,5 miliarde de metri cubi, în scădere cu 5%, de la 2,6 miliarde de metri cubi.

Țara noastră este urmată de Germania, cu 1,3 miliarde de metri cubi, în scădere de la 1,5 miliarde de metri cubi, și de Italia, cu 1,1 miliarde de metri cubi, față de 1,3 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă a anului trecut.

"Dincolo de cererea scăzută de gaze, producția în Olanda și în celelalte țări din UE a fost afectată și de importurile mai ieftine de LNG (gaz natural lichefiat - n.r.)", precizează autorii raportului.

Reculul producției autohtone duce la creșterea dependenței de importuri, mai ales după retragerea Marii Britanii din UE. Aceasta în condițiile în care, în 2018, dependența UE de gaz importat era de 83%, iar în Marea Britanie era de doar 77%.

Raportul Comisiei Europene mai arată că importurile nete de gaze au scăzut cu 6% în primul trimestru al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a declinului consumului, cu 5%, în aceeași perioadă.

Importurile nete au variat de la o țară la alta, de la o reducere de 46% în Austria, la o creștere de 217% în Malta (chiar dacă în termeni absoluți este o valoare mică: 0,1 miliarde de metri cubi). Dintre marii consumatori europeni de gaze, Franța și-a redus cu 25% dependența de importuri, Polonia - cu 12%, Italia - 9%, Germania - 8% și Spania a importat mai puțin cu 4%. Importurile nete au crescut ușor în Grecia (cu 4%) și în România (cu 1%).

În ceea ce privește consumul, cea mai mare creștere se poate observa în cazul Maltei (20%, chiar dacă foarte puțin în cifre absolute, adică 0,02 miliarde de metri cubi). Consumul a crescut și în Portugalia (cu 17%, respectiv 0,2 miliarde de metri cubi), dar și în Ungaria și Croația (cu 4% în cazul ambelor țări).

De asemenea, în Olanda, cererea s-a majorat cu 3%, cu 0,4 miliarde de metri cubi, reprezentând cea mai mare creștere ca volum a cererii.

În România, Letonia, Finlanda și Slovacia, consumul de gaze a scăzut cu mai mult de 20%, în timp ce în Estonia, a fost mai mic cu 14%. În Marea Britanie, consumul a fost mai mic cu 4,5% (cu 1,2 miliarde de metri cubi). 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău