Comisia Europeană lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor rusești și folosirea lor la reconstrucția Ucrainei

  • 24 Februarie 2023 18:53
Comisia Europeană lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor rusești și folosirea lor la reconstrucția Ucrainei

Comisia Europeană (CE) lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor rusești înghețate - în urma sancțiunilor impuse Rusiei după ce aceasta a atacat Ucraina cu un an în urmă - și folosirea acestor fonduri pentru reconstrucția Ucrainei, a anunțat vineri la Sofia vicepreședintele CE pentru afaceri economice, comisarul Valdis Dombrovskis, transmite agenția EFE.

"Lucrăm la soluții legale în vederea folosirii activelor rusești confiscate pentru reconstrucția Ucrainei (...) Sancțiunile noastre sunt foarte puternice și contribuie la o recesiune economică susținută în Rusia", a spus comisarul european. "Dar eficacitatea lor depinde de asemenea de cum sunt aplicate", a indicat el, potrivit Agerpres.

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), sub efectul sancțiunilor internaționale PIB-ul Rusiei a scăzut anul trecut cu 2,2%, dar și-ar putea reveni anul acesta.

În urma acestor sancțiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruși au fost înghețate în UE, iar statele occidentale și partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada și Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Legislația europeană nu permite confiscarea activelor înghețate decât atunci când acestea au fost obținute în urma comiterii unui delict, astfel că acum Bruxellesul caută o bază legală care să-i permită confiscarea bunurilor financiare și de altă natură ale Rusiei aflate în statele UE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău