Comisia Europeană: Londra trebuie să-și onoreze angajamentele financiare chiar și după un Brexit fără acord

  • 26 August 2019 14:35
Comisia Europeană: Londra trebuie să-și onoreze angajamentele financiare chiar și după un Brexit fără acord

Uniunea Europeană se așteaptă ca Regatul Unit să-și onoreze, chiar și în cazul unui Brexit fără acord, toate obligațiile sale financiare asumate în timpul apartenenței sale la blocul comunitar, a afirmat luni o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.ro

Declarația survine după ce premierul britanic Boris Johnson a spus că, dacă Regatul Unit iese din UE fără un acord, țara nu va mai datora 39 de miliarde de lire sterline către bugetul comunitar, așa cum convenise fostul premier Theresa May.

''Toate angajamentele care au fost asumate de cele 28 de state membre trebuie să fie onorate. Acest lucru este valabil de asemenea și în special în cazul unui scenariu fără acord, când este de așteptat ca Regatul Unit să continue să-și onoreze angajamentele făcute în timpul apartenenței la Uniunea Europeană'', a declarat purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva.

''Achitarea datoriilor este crucială pentru începerea unei noi relații de pe o poziție corectă, bazată pe încredere mutuală'', a continuat reprezentanta CE, adăugând că această chestiune nu a fost evocată oficial de Londra până acum.

Boris Johnson a promis să scoată Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an chiar dacă Londra și Bruxellesul nu încheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de UE și fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.

Principalul punct de divergență este așa-numita ''plasă de siguranță'', clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - țară membră a Uniunii Europene - și provincia britanică Irlanda de Nord. 

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
15
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:77 %
Vint:6,7 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
20
Sat
21

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău