Comisia Europeană lansează o platformă pentru cumpărarea în comun de gaze naturale și gaze lichefiate din afara Rusiei

  • 08 Aprilie 2022 19:00
Comisia Europeană lansează o platformă pentru cumpărarea în comun de gaze naturale și gaze lichefiate din afara Rusiei

Uniunea Europeană a lansat o platformă pentru ca țările membre ale blocului comunitar să poată cumpăra în comun gaze naturale și lichefiate, în încercarea de a reduce dependența de combustibilii din Rusia și de a acumula rezerve în perspectiva unor șocuri de aprovizionare.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia - principal furnizor de gaze ale Europei - prețurile deja ridicate la energie au atins un nivel record, iar UE a decis să reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia prin majorarea importurilor din alte țări și extinderea mai rapidă a energiei regenerabile, relatează Reuters, citată de Agerpres.

La summitul de luna trecută, liderii UE au aprobat achiziționarea în comun de gaze.

Rusia furnizează 40% din gazele de care are nevoie UE.

Noua platformă a Comisiei Europene analizează solicitările statelor membre UE și coordonează discuțiile cu principali furnizori de gaze naturale și lichefiate. De asemenea, platforma va sprijini achiziționarea de hidrogen.

Schema este voluntară și țările nu sunt obligate să participe. Obiectivul este de a beneficia de poziția UE de cel mai mare cumpărător mondial de gaze pentru a face achiziții „la prețuri stabile care reflectă predictibilitatea și mărimea pieței comune a UE”, se arată în comunicatul CE.

Instalațiile de depozitare a gazelor din UE sunt pline în proporție de 26%, în prezent. Comisia a prezentat o propunere legislativă prin care introduce obligația de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare și de 90% pentru anii următori.

Președintele rs Vladimir Putin a semnat la 1 aprilie decretul prin care impune statelor „neprietenoase” față de Rusia, în rândul cărora a inclus și țările UE, să plătească gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să oprească furnizarea acestuia.

Uniunea Europeană își stabilise înaintea acestei decizii obiectivul să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze rusești, cu ținta ca până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de importurile energetice din Rusia

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău