Comisia Europeană își unește forțele cu statele membre pentru a lansa un cloud colaborativ destinat patrimoniului cultural al Europei

  • 21 Iunie 2022 15:49
Comisia Europeană își unește forțele cu statele membre pentru a lansa un cloud colaborativ destinat patrimoniului cultural al Europei

Comisia Europeană a lansat marți un dialog cu statele membre privind crearea în comun a unui cloud colaborativ destinat patrimoniului cultural, pentru a contribui la protejarea acestuia cu ajutorul unei infrastructuri digitale. Cloudul vizează promovarea cooperării și a cocreării în cadrul sectoarelor culturale, creative și tehnologice., informează comunicatul oficial.

Cu un buget preconizat de 110 milioane EUR până în 2025 în cadrul programului Orizont Europa, cloudul colaborativ va fi o infrastructură unică care va permite o colaborare transdisciplinară și la scară largă fără precedent între specialiști, cum ar fi experții din domeniul patrimoniului cultural, curatori, arhiviști și conservatori, scrie Calea Europeană.

Acesta va oferi tehnologii de vârf pentru digitalizarea artefactelor, cercetarea operelor de artă și colectarea de date, toate aceste activități urmând să înregistreze progrese semnificative și să adauge o nouă dimensiune digitală prezervării, conservării și restaurării patrimoniului cultural. Cloudul va permite facilitarea accesului la tehnologiile avansate și eliminarea barierelor existente în cazul instituțiilor mai mici și al celor îndepărtate.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret și miniștrii culturii și științei, precum și reprezentanți la nivel înalt ai statelor membre și ai Parlamentului European au pus bazele cloudului european de colaborare destinat patrimoniului cultural.

Până în prezent, doar 30 % – 50 % din colecțiile culturale din Europa au fost digitalizate. Statisticile sunt chiar mai scăzute pentru reprezentările tridimensionale ale marilor structuri și peisaje aparținând patrimoniului cultural, care constituie prima etapă a unei cercetări științifice aprofundate. În plus, majoritatea standardelor utilizate nu sunt uniforme, trasabile sau sigure, ceea ce pune în pericol bunurile culturale tangibile și intangibile ale Europei.

 „Odată cu cloudul european colaborativ, patrimoniul cultural al Europei, care este unul extrem de bogat, va intra într-o nouă dimensiune digitală. Această inițiativă europeană va facilita cooperarea dintre cercetători, curatori și muzeografi, scopul fiind protejarea patrimoniului nostru cultural, facilitarea accesului la conținutul cultural și crearea condițiilor pentru ca generațiile viitoare să se bucure de acest conținut în anii următori. Aceasta va oferi, de asemenea, muzeelor și instituțiilor culturale mai mici noi oportunități legate de procesul de digitalizare și de cooperare în contextul unor proiecte comune într-un spațiu de lucru securizat și foarte profesionist”, a declarat Mariya Gabriel.

Lucrările la acest proiect tocmai au început, evaluarea ex ante a impactului privind cloudul colaborativ fiind realizată de opt experți independenți.  Dezvoltarea cloudului va avea loc în cadrul programului Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare (2021-2027). Programul are pentru prima dată un cluster care se ocupă exclusiv de „creativitate, patrimoniu cultural și incluziune”, cu un buget total de 2,28 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.

Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre pentru a pregăti programul de lucru Orizont Europa pentru punerea în aplicare a structurii, a serviciilor și a instrumentelor pentru infrastructura cloud. Bugetul alocat este de 110 milioane EUR, cererile de propuneri urmând să fie lansate în 2023 și 2024.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău