Comisia Europeană interzice un pesticid care este dăunător pentru albine

  • 13 Ianuarie 2020 17:40
Comisia Europeană interzice un pesticid care este dăunător pentru albine

Comisia Europeană a decis, luni, să nu reînnoiască aprobarea pentru utilizarea unui pesticid care este dăunător pentru albine, interzicând astfel insecticidul thiacloprid produs de grupul german Bayer, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Există temeri legate de mediu privind folosirea acestui pesticid, în special în privința impactului său asupra pânzei freatice, dar și asupra sănătății oamenilor", a afirmat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Acesta este cea de-al patrulea neonicotinoid, din cele cinci aprobate anterior pentru utilizare în UE, pentru care s-a decis din 2013 restricționarea utilizării sau interzicerea, a precizat Comisia Europeană.

Din 30 aprilie 2020, fermierii nu vor mai putea utiliza pesticidul, vândut sub brandurile Calypso și Biscaya, a informat Executivul comunitar.

Cercetătorii susțin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

Un studiu realizat în Canada a ajuns la concluzia că albinele lucrătoare expuse la neonicotinoide au avut o durată de viață mai scurtă, iar coloniile aveau un risc mai mare de a rămâne fără regine.

În Europa, oamenii de știință au declarat că expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din două dintre cele trei țări incluse în cercetare și a redus succesul reproductiv al celor sălbatice din toate cele trei state.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău