Comisia Europeană încearcă o coordonare cu SUA în privința certificatului de vaccinare anti-COVID-19

  • 20 Aprilie 16:58
Comisia Europeană încearcă o coordonare cu SUA în privința certificatului de vaccinare anti-COVID-19

Comisia Europeană menține contactele cu SUA pentru a vedea dacă este posibilă compatibilizarea cu această țară a viitorului certificat european de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat marți executivul comunitar.

''Suntem în contact cu SUA privind certificatul verde digital, inclusiv chestiunea coerenței și compatibilității'', a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand, citat de agenția EFE.

Contactele pe acest subiect între Bruxelles și Washington s-au desfășurat deocamdată la nivel tehnic, iar miercuri vor discuta această problemă comisarul european pentru justiție Didier Reynders și secretarul de stat american pentru securitate națională Alejandro Mayorkas.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a adăugat că aceasta a ''primit mult interes din partea altor țări'' în problema certificatului de vaccinare, dar fără să menționeze dacă au fost inițiate contacte similare, el insistând că prioritatea acum este ca certificatul să funcționeze în interiorul UE.

Acest ''certificat verde'' digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, posesorii documentului (în format fizic sau digital) putând să dovedească cu acesta că au fost vaccinați anti-COVID-19, că au fost testați negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizați în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricțiile (carantină, testare) în țara de destinație.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.

Comisarul Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulație este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislația europeană, mai ales în ce privește datele personale. El a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet și reglementările care-l însoțesc să intre vigoare la sfârșitul aceleiași luni, odată cu începerea sezonului estival.

Statele UE trebuie să ajungă până atunci la un acord pentru a stabili criteriile care să stea la baza documentului, inclusiv măsuri pentru evitarea discriminării persoanelor nevaccinate, și în final este nevoie de asemenea de aprobarea Parlamentului European.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău