Comisia Europeană este pregătită să declanșeze procedura care ar lipsi Polonia de dreptul de vot în UE

  • 26 Iulie 2017 15:10
Comisia Europeană este pregătită să declanșeze procedura care ar lipsi Polonia de dreptul de vot în UE

Comisia Europeană a transmis miercuri că este pregătită să ”declanșeze imediat procedura articolului 7” împotriva Poloniei, procedura cea mai dură de sancționare a unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei.

„Comisia Europeană cere autorităților poloneze să nu ia nicio măsură pentru revocarea sau pensionarea forțată a judecătorilor Curții Supreme”, a declarat vicepreședintele CE, Frans Timmermans, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, citat de Calea Europeana.ro

”Dacă guvernul polonez continuă cu subminarea independenței justiției și statului de drept, nu avem altă opțiune decât declanșarea imediată a articolului 7”, a transmis președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, potrivit aceleiași surse.

Executivul european a anunțat, de asemenea, că va declanșa și o procedură de infringement care ar putea duce la sancțiuni financiare, imediat după publicarea oficială a legii privind organizarea jurisdicțiilor de drept comun. Totodată, Comisia Europeană a trimis Varșoviei un set de recomandări în care evidențiază pericolul pe care propunerile de reformă îl pot reprezenta pentru statul de drept în Polonia.

Actul normativ criticat de UE conferă ministrului justiției polonez puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun și a fost promulgat marți de către președintele polonez Andrzej Duda. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât și de opoziție, în opinia cărora va afecta independența justiției. Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare, notează Agerpres.

Comisia Europeană anunțase încă de la jumătatea lunii iulie că urmărește cu preocupare evenimentele recente din Polonia, țară cu care executivul european a lansat încă de anul trecut o procedură de dialog structurat. Acest cadru adoptat de Comisie urmărea să prevină, printr-un dialog cu Varșovia, ca o amenințare sistemică la adresa statului de drept să necesite inițierea de către executivul european a mecanismelor cuprinse la articolul 7 din tratatul UE, cel cu privire la drepturile de vot ale unui stat membru.

În situația invocării articolului 7 al Tratatului Uniunii, potrivit căruia un stat care încalcă puternic valorile europene de bază, precum democrația, statul de drept și drepturile omului, acesta își pierde dreptul de a participa la crearea legislației europene. Pentru ca o astfel de prevedere să fie invocată și adoptată este necesară unanimitatea membrilor Consiliului European, mai puțin statul anchetat.

Zeci de mii de cetățeni polonezi au manifestat în stradă în ultimele zile pentru apărarea democrației și a statului de drept, iar de la Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk și Comisia Europeană., au transmis mai multe semnale pentru ca puterea de la Varșovia să nu pericliteze statul de drept și democrația în cea mai mare țară UE și NATO din Europa Centrală și de Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău