Comisia Europeană dorește consolidarea egalității de remunerare între femei și bărbați: Diferențele salariale pentru aceeași muncă sunt în continuare mari

  • 08 Noiembrie 2021 15:12
Comisia Europeană dorește consolidarea egalității de remunerare între femei și bărbați: Diferențele salariale pentru aceeași muncă sunt în continuare mari

Egalitatea este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene și este piatra de temelie a independenței și libertății oamenilor, femeile și bărbații meritând salarii, tratamente și oportunități egale, au transmis luni Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, și Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, cu ocazia Zilei europeane a egalității salariale.

„Deși egalitatea de remunerare între bărbați și femei este consacrată în tratatele UE de peste 60 de ani, aceasta nu este pe deplin pusă în aplicare. În ciuda îmbunătățirii poziției femeilor în viața socială și profesională, diferențele de remunerare rămân mari și înrădăcinate”, au declarat oficialii europeni, transmite CaleaEuropeana.ro.

Potrivit acestora, factorii care stau la baza diferenței de remunerare dintre femei și bărbați sunt multipli: responsabilitatea îngrijirii revine cu precădere femeilor care, prin urmare, lucrează mai des cu fracțiune de normă. Femeile lucrează adesea în sectoare mai prost plătite, având un salariu mai mic decât bărbații pentru aceeași muncă. Astfel, femeile din UE câștigă în continuare, în medie, mai puțin decât bărbații. Pentru fiecare 1 euro câștigat de bărbați, femeile câștigă 86 de cenți. 

Acest lucru se răsfrânge asupra pensiilor, care sunt, de asemenea, mai mici. Progresele în ceea ce privește reducerea diferențelor salariale între femei și bărbați au fost și continuă să fie lente. Lipsa de transparență în materie de remunerare dezavantajează în mod constant femeile și unii bărbați, se arată în comunicatul citat. 

Prin propunerea de directivă privind transparența salarizării de la începutul acestui an, Comisia Europeană urmărește să ofere lucrătorilor mijloacele concrete de a-și exercita drepturile și, cel mai important, de a consolida aplicarea egalității de remunerare în întreprinderi.

„Organizațiile care își fac timp pentru a dezvolta standarde în ceea ce privește transparența salarială  sunt mai bine plasate pentru a atrage talentele de top și pentru a deveni liderii de mâine. Angajații de astăzi și generațiile tinere, precum și forța de muncă de mâine așteaptă mai mult de la angajatori în ceea ce privește incluziunea și echitatea. Comisia Europeană face apel la colegiuitori să adopte fără întârzieri nejustificate Directiva privind transparența remunerării”, au conchis oficialii europeni. 

Nouă din zece europeni – femei și bărbați – consideră că este inacceptabil ca femeile să fie plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. Lucrătorii europeni sunt de acord cu transparența salarială: 64% dintre ei s-au declarat în favoarea publicării salariilor medii în cadrul companiei lor. 

Propunerea Comisiei privind transparența salarială, adoptată la 4 martie 2021, stabilește măsuri de asigurare a transparenței salariale, cum ar fi informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă referitor la salariul pe care urmează să îl primească, dreptul de a cunoaște nivelurile de remunerare a lucrătorilor care prestează aceeași muncă, precum și obligații de raportare a diferenței de remunerare dintre femei și bărbați pentru întreprinderile mari.

Dreptul la egalitatea de remunerare între femei și bărbați pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare este un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la Tratatul de la Roma din 1957. Cerința de a asigura egalitatea de remunerare este prevăzută la articolul 157 din TFUE și în Directiva privind principiul egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău