Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram legată de conținuturi politice și dezinformare

  • 30 Aprilie 20:44
Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram legată de conținuturi politice și dezinformare

Comisia Europeană a deschis marți o anchetă împotriva rețelelor de socializare Facebook și Instagram ale Meta, suspectate că nu au respectat obligațiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, transmit AFP și dpa, citate de Agerpres și G4Media.

„Această Comisie a creat instrumente pentru a proteja cetățenii europeni de dezinformare și de manipulare de către state terțe’, a afirmat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. ‘Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acționăm. Este valabil întotdeauna, dar mai ales în perioadă de alegeri”, a adăugat ea, potrivit sursei.

Oficialii UE sunt preocupați că modul în care compania de tehnologie din SUA gestionează conținuturile politice riscă să submineze procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European. Lideri ai UE au exprimat recent îngrijorări cu privire la posibile manipulări ale opiniei publice de către Rusia.

Bruxelles a enumerat patru nemulțumiri principale față de Meta. Prima se referă la moderarea ‘insuficientă’ a publicității electorale de către Meta. Executivul de la Bruxelles critică și faptul că Meta reduce vizibilitatea conținutului politic în sistemele de recomandare Instagram și Facebook, practică ce contravine obligațiilor de transparență ale Digital Services Act (Legea UE privind serviciile digitale, DSA).

De asemenea, Comisia suspectează că mecanismul instituit de Meta pentru a le permite utilizatorilor să raporteze conținut ilegal nu respectă reglementările, nefiind suficient de ușor de accesat și utilizat.

În fine, Bruxellesul critică Meta pentru planul său de a elimina un instrument considerat esențial pentru identificarea și analiza dezinformării pe Facebook și Instagram, fără o soluție adecvată de înlocuire.

Purtătorul de cuvânt al Meta, Ben Walters, a declarat că societatea are „un proces bine stabilit pentru identificarea și atenuarea riscurilor pe platformele noastre”. „Așteptăm cu nerăbdare să ne continuăm cooperarea cu Comisia Europeană și să le furnizăm mai multe detalii despre această activitate”, a spus el.

Ancheta este cea de-a cincea oficială lansată de Comisia Europeană în cadrul DSA, intrat în aplicare anul trecut.

Bruxellesul a deschis deja două anchete care vizează TikTok, dintre care una a împins săptămâna trecută această subsidiară a companiei chineze ByteDance să suspende o funcție controversată a noii aplicații TikTok Lite, care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut în fața ecranelor.

La începutul lunii martie a fost lansată o procedură împotriva gigantului chinez al comerțului online AliExpress, o subsidiară a Alibaba, suspectat că nu a combătut suficient vânzarea de produse periculoase precum medicamente contrafăcute.

Prima anchetă oficială a Comisiei a vizat riscuri legate de dezinformare și a fost deschisă pe 18 decembrie împotriva rețelei de socializare X (fosta Twitter) pentru presupuse deficiențe în materie de moderare a conținuturilor și de transparență.

DSA li se aplică de la sfârșitul lui august celor mai puternice platforme online, precum X, TikTok, precum și principalelor servicii ale Meta (Facebook, Instagram), Apple, Google, Microsoft sau Amazon.

În total, 23 de jucători foarte mari ai internetului, inclusiv trei site-uri pornografice (Pornhub, Stripchat și XVideos), au fost plasați sub supravegherea directă a Comisiei Europene, care a recrutat peste o sută de experți la Bruxelles pentru a-și asuma noul rol de jandarm al mediului digital.

Contravenienții se expun unor amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau, în caz de încălcări grave și repetate, chiar interdicției de a funcționa în UE.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău