Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat

  • 22 Noiembrie 19:28
Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat

România îndeplinește cele patru condiționalități din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), care poate fi oprit, monitorizarea putând continua în cadrul mecanismului privind statul de drept, arată raportul pe care îl va publica marți Comisia Europeană în cadrul MCV, transmite Agerpres.

Concluzia pe care o veți vedea în raport este că acum România îndeplinește cele patru condiționalități. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluționate, dar din schimburile la nivel înalt și garanțiile date de autoritățile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situația în care putem spune că cele patru condiționalități sunt îndeplinite și restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenționale, rapoartele privind statul de drept. (...) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri și că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept'', a explicat un oficial al executivului comunitar.

El a adăugat că deocamdată MCV nu dispare complet, întrucât trebuie așteptate reacțiile Consiliului și Parlamentului, și că în concluziile raportului de marți sunt incluse unele elemente ce rămân să fie soluționate de România.

Printre chestiunile încă nerezolvate sunt finalizarea reformei Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Un alt angajament al părții române este de a analiza opinia Comisiei de la Veneția și a face eventuale ajustări.

Referitor la legile justiției, promulgate recent de președintele Klaus Iohannis, oficialul european a spus că evaluarea CE și a Comisiei de la Veneția este că actele normative respective sunt în general ''în direcția bună''.

''Au fost chestiuni, de exemplu răspunderea sau regimul disciplinar pentru judecători, care au fost corectate în aceste legi. Sunt de asemenea chestiuni organizatorice, cum ar fi cele privind inspecția judiciară, care au fost îmbunătățite. A existat o îmbunătățire a transparenței procedurii pentru numirea procurorilor din funcțiile de conducere. Toate merg în direcția bună. Am primit de asemenea un angajament la nivel înalt din partea autorităților române de a analiza recomandările suplimentare pe care le-ar putea avea Comisia de la Veneția, incluse în opinia de vineri. Sunt câteva elemente despre care ei (Comisia de la Veneția) consideră că ar trebui aliniate. Și este ceva ce vom monitoriza cu cea mai mare atenție'', a mai spus reprezentantul CE.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile țării de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Acesta a fixat obiective de referință în patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupției la nivel înalt; prevenirea și combaterea corupției din sectorul public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
1
Mon
-1
Tue
-0
Wed
1
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău