Comisia Europeană consideră că deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania nu este o încălcare a politicii UE privind 'o singură China'

  • 21 Noiembrie 2021 18:07
Comisia Europeană consideră că deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania nu este o încălcare a politicii UE privind 'o singură China'

Comisia Europeană consideră că deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania nu este o încălcare a politicii Uniunii Europene privind 'o singură China', după ce Beijingul a decis să-și restrângă relațiile diplomatice bilaterale cu Vilniusul, transmite duminică Reuters, potrivit Agerpres.

''Am spus clar în contactele cu China și în declarații publice că aceasta este predominant o chestiune bilaterală între China și Lituania, dar de asemenea începând din vară UE este alături de Lituania în fața măsurilor coercitive susținute din partea Chinei'', a afirmat duminică un purtător de cuvânt al executivului UE.

Ministerul de Externe chinez a anunțat o reducere oficială a relațiilor diplomatice cu Lituania la nivelul de "însărcinat cu afaceri", în semn de protest după înființarea ambasadei taiwaneze de facto la Vilnius, explicând într-un comunicat că trebuie să-și "protejeze suveranitatea, precum și normele fundamentale ale relațiilor internaționale".

"'Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania își începe oficial activitățile la Vilnius la 18 noiembrie 2021", a anunțat joi Ministerul de Externe taiwanez, o diferență față de cutuma prin care aceste ambasade de facto erau denumite "birou de reprezentare al Taipeiului".

Birourile de reprezentare ale Taiwanului în țări care au relații diplomatice cu Beijingul au de obicei denumirea "Birou de reprezentare al Taipeiului", pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.

Lituania a anunțat din iulie deschiderea unei reprezentanțe la Vilnius sub numele de "birou de reprezentare al Taiwanului", ducând la o campanie de presiune din partea Chinei vizând izolarea Taiwanului pe scena internațională. Beijingul și-a rechemat ambasadorul din Lituania și a cerut în august ca statul baltic să-și recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a și făcut.

Separate politic începând din 1949, Taiwanul și China continentală sunt rivale în a obține cât mai mulți aliați diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez. A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău