Comisia Europeană confirmă: Acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară se amână din cauza invalidării alegerilor

  • 03 Iulie 2018 18:09
Comisia Europeană confirmă: Acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară se amână din cauza invalidării alegerilor

Comisia Europeană a confirmat oficial că acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară în valoare de 100 mil de euro pentru Moldova se amână. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta anunță portalul newsmaker.md, care a expediat în acest sens o scrisoare la Bruxelles.

În răspuns se menționează că acordarea primei tranșe de asistență macrofinanciară, care trebuia să sosească în luna iulie, a fost amânată din cauza deciziei Curții Supreme de Justiție privind invalidarea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău.

"Acordarea asistenței depinde de implementarea cu succes a anumitor măsuri economice, precum și de realizarea condiționalităților politice: respectarea mecanismelor democratice, respectarea supremației legii și respectarea drepturilor omului", se arată în mesajul serviciului de presă al Comisiei Europene.

Potrivit documentului, Moldova a respectat măsurile economice, dar situația cu îndeplinirea angajamentelor politice este mai gravă.

"Evaluarea desfășurată de Comisia Europeană în colaborare cu Serviciul European de Acțiune Externă a arătat că nu au fost respectate condițiile politice. La această concluzie s-a ajuns în baza evenimentelor recente din Moldova și, în special, în baza deciziei Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea alegerilor din Chișinău. Prin urmare, acordarea primei tranșe de asistență macrofinanciară a fost amânată", subliniază serviciul de presă al Comisiei Europene.

Săptămâna trecută, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, și Comisarul UE pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, au criticat decizia instanței moldovenești, calificând-o drept netransparentă. Într-o declarație a conducerii UE referitor la această problemă se menționează că decizia instanței "subminează încrederea poporului Republicii Moldova în instituțiile statului". Federica Mogherini și Johannes Hahn și-au exprimat speranța că autoritățile Moldovei vor lua măsurile de rigoare pentru a se asigura că rezultatele alegerilor locale de la Chișinău din 3 iunie, recunoscute și de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor, să fie respectate.

În același timp, Johannes Hahn a declarat în Parlamentul European că primul-ministru Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a trimis un SMS în care și-a exprimat îngrijorarea că decizia instanței ar putea influența asupra acordării asistenței macrofinanciare pentru RM din partea Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău