Comisia Europeană cere în instanță companiei AstraZeneca să livreze dozele restante din primul trimestru

  • 11 Mai 2021 18:47
Comisia Europeană cere în instanță companiei AstraZeneca să livreze dozele restante din primul trimestru

Comisia Europeană a cerut marți în fața justiției belgiene ca laboratorul britanico-suedez AstraZeneca să livreze blocului comunitar cele 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 pe care nu le-a livrat în primul trimestru, sub sancțiunea unor penalități financiare, a anunțat executivul comunitar, potrivit AFP.

Este prima dată când Comisia Europeană își precizează cererile în procedura judiciară pe care a declanșat-o împotriva companiei AstraZeneca, pe care o acuză că nu și-a respectat obligațiile contractuale.

Contractul a fost încheiat în baza dreptului belgian, așadar audierea în acest proces se va desfășura la un tribunal din Bruxelles și este programată pentru 26 mai.

AstraZeneca a livrat statelor UE în primul trimestru al anului numai 30 de milioane din cele 120 de milioane de doze de vaccin prevăzute în contract, iar pentru trimestrul al doilea a anunțat că va putea livra numai 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze promise inițial.

''În procedura declanșată noi cerem livrarea celor 90 de milioane de doze care ar fi trebuit livrate în primul trimestru'', iar livrarea acestora să se încheie până la sfârșitul lunii iunie, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

''Cerem ca tribunalul să ceară societății efectuarea livrărilor, iar în cazul în care ea nu-și respectă această obligație să putem cere plata unor penalități financiare'', a adăugat el.

O a doua procedură judiciară, mai lungă, a fost declanșată pe fond, pentru ca justiția să determine ''dacă a existat sau nu o încălcare a contractului de preachiziție de vaccinuri'', a mai precizat reprezentantul Comisiei Europene.

Conform acesteia din urmă, AstraZeneca dispune de suficiente capacități de producție în Marea Britanie și în UE pentru a-și putea onora obligațiile contractuale. Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecționeze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producția acestora este alocată britanicilor, întrucât că așa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Între timp însă, folosirea vaccinului AstraZeneca a fost restrânsă în majoritatea statelor UE nu din cauza dozelor insuficiente, ci ca urmare a semnalării unor cazuri de tromboze la persoanele vaccinate cu acest ser, care deși au fost foarte rare au condus la o neîncredere a populației în vaccinul produs de laboratorul britanico-suedez.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău