Comisia Europeană cere ajutorul statelor membre pentru Lituania, după ce Lukașenko a trimis mii de migranți peste graniță

  • 30 Iulie 2021 08:51
Comisia Europeană cere ajutorul statelor membre pentru Lituania, după ce Lukașenko a trimis mii de migranți peste graniță

Comisia Europeană cere statelor-membre ale Uniunii Europene să ajute Lituania să gestioneze valul de migranți care a fost trimis peste graniță de regimul Lukașenko ca represalii după impunerea de sancțiuni.

„Inacceptabila instrumentalizare a oamenilor pentru scopuri politice trebuie să înceteze”, a menționat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o scrisoare adresată miniștrilor de interne din statele membre, conform DPA, citat de Agerpres.

„Prima noastră prioritate trebuie să fie asistarea Lituaniei în securizarea frontierei cu Belarus. Vă rog să contribuiți la acest efort în mod prioritar”, mai spune ea în document, adăugând că agenția europeană Frontex va suplimenta cu 36 numărul agenților la frontiera dintre Lituania și Belarus, iar Comisia Europeană este pregătită să ajute Lituania cu 12 milioane de euro.

Aproape 200 de migranți au trecut într-o singură zi săptămâna aceasta granița Lituaniei, astfel că numărul total al migranților veniți dinspre Belarus de la începutul anului a depășit 3.000, față de numai 81 în tot anul trecut. Majoritatea migranților sunt originari din Irak, dar și din Siria sau țări africane precum Congo, Camerun ori Guineea.

În fața acestui aflux, guvernul de la Vilnius a înăsprit recent regulile privind azilul și a început să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul, însă construcția gardului stagnează din cauza dificultăților de a procura sârma ghimpată.

Dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, a amenințat în mod repetat Uniunea Europeană că îi va lăsa să treacă granița pe migranții clandestini ce doresc să ajungă în vestul Europei, ca represalii după sancțiunile instituite de UE împotriva țării sale în urma acuzațiilor privind fraudarea alegerilor prezidențiale de anul trecut, reprimării manifestațiilor opoziției și recentei arestări a unui blogger activist preluat de la bordul unui avion forțat să aterizeze la Minsk.

Lukașenko a declarat săptămâna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în fața afluxului de migranți ilegali, în condițiile în care blocul european a impus Belarusului sancțiuni care-i afectează economia, adăugând că migrația către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE. „Voi i-ați chemat, dați-le tot ce le trebuie, puneți-i pe picior de egalitate cu cetățenii voștri!”, le-a transmis el țărilor europene la care a făcut referire. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău