Comisia Europeană atenționează că purtarea măștii ar putea redeveni necesară; gripa, o posibilă provocare în plus față de COVID-19

  • 02 Septembrie 2022 16:28
Comisia Europeană atenționează că purtarea măștii ar putea redeveni necesară; gripa, o posibilă provocare în plus față de COVID-19

Comisia Europeană a avertizat vineri asupra posibilității de a fi necesară în lunile următoare reintroducerea unor măsuri menite să încetinească răspândirea COVID-19, inclusiv purtarea măștii și limitarea reuniunilor, și a insistat asupra importanței vaccinării pentru a ține pandemia sub control, anticipând de asemenea că o provocare în acest sezon ar putea fi și gripa, pe lângă COVID-19, consemnează agenția EFE.

''Ultimii doi ani au demonstrat că UE se poate confrunta cu un nou val de COVID-19'', ce coincide cu revenirea din concedii, cu redeschiderea școlilor și scăderea temperaturilor, menționează executivul comunitar într-un raport asupra modului în care statele UE trebuie să se pregătească pentru a răspunde unei noi înmulțiri a cazurilor de COVID-19 ce ar putea surveni toamna aceasta și iarna care vine.

În plus, este probabil ca ''UE să se confrunte cu un sezon cu o circulație activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa'', ceea ce va presupune ''o provocarea pentru sistemele de sănătate naționale deja suprasolicitate'', semnalează același raport.

Prin urmare, Comisia Europeană recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare ''folosind vaccinurile în prezent disponibile pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave și decesele'', iar pentru momentul când vor fi disponibile vaccinurile adaptate variantelor coronavirusului să se ''dezvolte programe naționale de vaccinare care să descrie ce vaccinuri trebuie folosite pentru anumite grupuri de populație'', dând prioritate celor din categoriile de risc, precum vârstnicii, persoanele cu comorbidități sau cele imunodeprimate.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech și Moderna care au fost adaptate pentru a oferi protecție împotriva Omicron, varianta coronavirusului SARS-CoV-2 devenită dominantă în această perioadă în Europa.

Dar, pe lângă vaccinare, executivul comunitar subliniază și importanța ''măsurilor non-farmaceutice'' pentru frânarea pandemiei, inclusiv purtarea măștii și limitarea reuniunilor. ''Dacă astfel de măsuri se aplică înaintea sau la începutul următorului val, impactul lor va fi mai mare. Prin urmare, este posibil să fie nevoie de reintroducerea unor măsuri non-farmaceutice în lunile următoare'', atenționează Comisia Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău