Comisia Europeană adoptă o decizie de echivalare pentru contrapărțile centrale din SUA

  • 27 Ianuarie 2021 16:32
Comisia Europeană adoptă o decizie de echivalare pentru contrapărțile centrale din SUA

Executivul comunitar a adoptat miercuri o decizie de echivalare care stabilește că regimul Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori a Statelor Unite ale Americii (SEC) pentru contrapărțile centrale (CPC) din SUA este echivalent cu normele UE, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, decizia reprezintă un prim pas important în recunoașterea în Uniunea Europeană a contrapărților centrale din SUA înregistrate la SEC. Aceasta le va permite acestor contrapărți centrale din SUA să solicite recunoașterea de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Odată recunoscute de ESMA, aceste contrapărți centrale din SUA vor putea furniza servicii de compensare centrale în UE.

"Această decizie reprezintă un prim pas semnificativ în procesul de recunoaștere în Uniunea Europeană a contrapărților centrale din SUA înregistrate la Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori a Statelor Unite ale Americii. Așteptăm cu interes continuarea unei bune cooperări între instituțiile și agențiile UE și Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori a SUA", a declarat Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital.

Decizia adoptată miercuri completează decizia de echivalare existentă pentru contrapărțile centrale din SUA în ceea ce privește Comisia pentru tranzacții cu contracte futures pe mărfuri (Commodity Futures Trading Commission - CFTC), decizie care a fost adoptată în 2016.

Contrapărțile centrale sunt organisme care se interpun între cumpărătorul și vânzătorul unui contract derivat, devenind astfel cumpărător pentru fiecare vânzător și vânzător pentru fiecare cumpărător. Utilizarea acestora a fost încurajată de G20 în urma crizei financiare, pentru a reduce riscul în activitatea de tranzacționare a instrumentelor financiare derivate. Piețele instrumentelor financiare derivate au un caracter global.

Pentru a obține adoptarea unei decizii de echivalare de către Comisie, un regim al unei țări terțe trebuie să îndeplinească trei condiții prevăzute în Regulamentul privind infrastructura pieței europene ("EMIR"): contrapărțile centrale autorizate în țara terță trebuie să respecte cerințe obligatorii din punct de vedere juridic echivalente cu cerințele prevăzute în EMIR, contrapărțile centrale din țara terță trebuie să facă obiectul unei supravegheri eficace și continue, iar cadrul juridic al țării terțe trebuie să prevadă un sistem echivalent eficace pentru recunoașterea contrapărților centrale străine.

Această decizie de echivalare stabilește că dispozițiile și mecanismele de supraveghere aplicabile contrapărților centrale din SUA înregistrate la SEC pot fi considerate echivalente cu cerințele prevăzute în EMIR.

Decizia de echivalare de miercuri se aplică numai "agențiilor de compensare reglementate" de SEC. Decizia de echivalare este condiționată. Pentru a li se permite să ofere servicii în UE, contrapărțile centrale din SUA vor trebui să dispună de norme cu privire la anumite cerințe de gestionare a riscurilor (și anume, perioade de lichidare și măsuri antiprociclicitate).

Responsabilitatea pentru supravegherea contrapărților centrale în SUA este partajată între SEC și CFTC. Decizia de echivalare de miercuri se aplică în cazul contrapărților centrale din SUA care sunt înregistrate la SEC, și anume celor care compensează titluri de valoare și instrumente financiare derivate bazate pe titluri de valoare (sau "swapuri bazate pe titluri de valoare" în terminologia din SUA). ESMA a recunoscut deja o serie de contrapărți centrale din SUA înregistrate la CFTC și supravegheate de aceasta. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău