Comisia Europeană acuză șapte bănci de manipularea cursului de schimb valutar

  • 10 Mai 2019 11:54
Comisia Europeană acuză șapte bănci de manipularea cursului de schimb valutar

Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland, UBS și o mică bancă din Japonia ar urma să fie amendate de Comisia Europeană în următoarele săptămâni pentru manipularea cursului de schimb valutar, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, peluat de Agerpres.

În schimb, banca elvețiană Credit Suisse, care anterior anunțase că nu a găsit dovezi că ar fi încălcat reglementările, va contesta în instanță acuzațiile. Nu este clar încă dacă ancheta Comisiei Europene va fi finalizată la timp pentru a fi impusă o amendă și împotriva băncii elvețiene, susțin sursele.

Reprezentanții Executivului comunitar și ai băncilor nu au comentat informația.

Ancheta Comisiei Europene este o nouă lovitură pentru băncile globale, care au plătit deja amenzi în valoare de miliarde de euro pentru practicile lor incorecte după criza financiară mondială. Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

Ancheta privind practicile incorecte ale celor șapte bănci a durat șase ani, susțin sursele. Acestea adaugă că este posibil ca deciziile să fie anunțate mai degrabă pe parcursul următoarelor săptămâni decât într-o singură zi.

Și în SUA Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland și UBS au fost amendate cu peste 2,8 miliarde de dolari. Autoritățile SUA au dezvăluit că manipularea cursului de schimb valutar se realiza prin camere de chat cu nume ca: "The Cartel," "The Mafia" și "The Bandits' Club".

Conform unei recente analize realizate de analiștii Bloomberg Intelligence, băncile europene au cheltuit în ultimul deceniu cel puțin 81 de miliarde de dolari pentru rezolvarea acuzațiilor vizând manipularea pieței și încălcarea sancțiunilor și vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău