Comisia Europeană acordă peste 36 de milioane de euro din ajutorul macrofinanciar. Michael Siebert: UE este alături de R.Moldova, care este un partener important
-
14 Septembrie 2021 10:18
Uniunea Europeană exprimă sprijinul puternic pentru noua orientare politică a Republicii Moldova și pentru realizarea reformelor. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat eliberarea sumei de peste 36 de milioane de euro din ajutorul de 600 de milioane destinat Republicii Moldova. Anunțurile au fost făcute de doi oficiali europeni aflați într-o vizită la Chișinău.
Cele 36 de milioane de euro vor fi folosite pentru a susține măsurile de recuperare post COVID-19 și pentru reformarea poliției, a declarat directorul general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea a Comisiei Europene, Katarina Mathernova. În timpul declarațiilor de presă, aceasta a subliniat că planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro presupune mult mai multe acțiuni și a reafirmat sprijinul european pentru comunitățile locale, în lupta cu COVID-19 și în domeniul justiției.
Și directorul general pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE de la Serviciul European de Acțiune Externă, Michael Siebert, a transmis că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova, în care vede un partener important.
„Obiectivul nostru este să exprimăm un sprijin puternic pentru noua orientare politică a Republicii Moldova și pentru realizarea reformelor. Suntem aici pentru a asigura angajamentul pentru sprijinul financiar al UE pentru Republica Moldova. UE este alături de Republica Moldova, care este un partener important. Există un spațiu larg pentru cooperare și noi vom aprofunda această cooperare”, a declarat Michael Siebert.
Și pentru Chișinău, Uniunea Europeană este un partener strategic, a confirmat la rândul său ministrul de Externe, Nicu Popescu. Șeful diplomației de la Chișinău își dorește o cooperare mai profundă cu Bruxelles-ul în astfel de sectoare precum justiția, securitatea și energia.
„Până acum Parteneriatul Estic a fost un succes pentru țara noastră, a adus beneficii cetățenilor. Zona de liber schimb cu Uniunea Europeană a ajutat economia noastră să supraviețuiască. Am discutat intensificarea dialogului cu UE: justiție, securitate, energie. Inclusiv acțiuni comune care vor ajuta țara noastră să-și consolideze reziliența(…) Am discutat și planuri concrete de a conecta mai bine cu Uniunea Europeană, prin intermediul planurilor de recuperare economică, dezvoltarea infrastructurii care să ne lege de Uniunea Europeană. Beneficiem de sprijin enorm din partea UE și de solidaritate. Odată cu această vizită intrăm într-o fază accelerată de implementare a acestor proiecte”, a mai spus Nicu Popescu.
La Chișinău, oficialii europeni au avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, precum și cu vicepremierul pentru reintegrare.