Comisia Europeană a semnat un nou contract cu Novavax pentru achiziția a 200 de miliioane de doze de vaccin

  • 16 August 2021 13:37
Comisia Europeană a semnat un nou contract cu Novavax pentru achiziția a 200 de miliioane de doze de vaccin

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a semnat astăzi, 16 august, un nou contract cu compania farmaceutică Novavax, pentru achiziția până la 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în perioada 2021-2023. Vaccinul încă nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), dar reprezintă o „tehnologie promițătoare”.

„Adăugăm o tehnologie de vaccin promițătoare la portofoliul nostru și asigurăm aprovizionarea cu vaccinuri pentru UE și întreaga lume, în timp ce ne pregătim pentru lunile următoare”, a scris comisarul european pe contul personal de Twitter, potrivit caleaeuropeana.ro

Pe 4 august, Comisia Europeană a aprobat cel de al șaptelea acord preliminar de achiziție (APA) încheiat cu o companie farmaceutică pentru a asigura accesul la un potențial vaccin împotriva COVID-19 în T4 din 2021 și în 2022.

În temeiul acestui contract, statele membre vor putea achiziționa până la 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opțiune pentru 100 de milioane de doze suplimentare în cursul anilor 2021, 2022 și 2023, după ce EMA va fi revizuit și aprobat vaccinul respectiv ca fiind sigur și eficace. Statele membre pot decide să doneze vaccinuri unor țări cu venituri medii și mici sau să le redirecționeze către alte țări europene.

Contractul de astăzi extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna discuțiile exploratorii încheiate cu Valneva. 

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul Novavax împotriva COVID-19 este deja în curs de revizuire de către EMA în vederea unei eventuale autorizații de introducere pe piață.

Comisia a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în crearea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona întreaga UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău