Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu BioNTech-Pfizer pentru încă 1,8 miliarde de doze de vaccin

  • 20 Mai 2021 12:17
Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu BioNTech-Pfizer pentru încă 1,8 miliarde de doze de vaccin

Astăzi, Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu societățile farmaceutice BioNTech și Pfizer. Prin intermediul lui se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023.

El va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze, se arată în comunicatul oficial al Executivului, potrivit caleaeuropeana.ro

Contractul prevede ca producția de vaccinuri să se efectueze în UE și ca elementele componente esențiale să provină din UE. În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilității vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată. Datorită cooperării, derulate în condiții bune, cu întreprinderile în temeiul contractelor actuale și a unor măsuri instituite, livrarea dozelor în timp util este asigurată. A fost consolidată posibilitatea ca statele membre să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin, în întreaga lume. Acest nou contract va consolida capacitatea UE de a produce vaccinuri, permițând astfel deservirea altor piețe din întreaga lume.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Odată cu semnătura noastră, noul contract este acum în vigoare, ceea ce este o veste bună pentru lupta noastră pe termen lung în vederea protejării cetățenilor europeni împotriva virusului și a variantelor sale! Producția și livrarea în UE a până la 1,8 miliarde de doze sunt garantate. Contractele potențiale cu alți producători vor urma același model, în beneficiul tuturor.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău