Comisia Europeană a încheiat pregătirile pentru situația din ce în ce mai probabilă a unui Brexit fără acord

  • 25 Martie 2019 15:30
Comisia Europeană a încheiat pregătirile pentru situația din ce în ce mai probabilă a unui Brexit fără acord

Comisia Europeană a încheiat pregătirile pentru situația din ce în ce mai probabilă a unui Brexit fără acord, la 12 aprilie, a anunțat luni Bruxellesul într-un comunicat, transmite AFP, preluat de AGERPRES.

Acest anunț survine într-o săptămână crucială pentru prim-ministrul britanic Theresa May, după ce noul calendar decis între europeni și Londra prevede, printre opțiuni, amânarea „divorțului” până la 12 aprilie, în locul datei de 29 martie.

Blocul comunitar a oferit Marii Britanii un termen de două săptămâni pentru a-și rezolva blocajul politic, dar are îndoieli că această amânare va da rezultate. ''Deși scenariul unui 'no-deal' nu este de dorit, UE este pregătită'', a declarat un oficial european citat de Reuters, referindu-se la planurile de contingență elaborate de UE.

În comunicat, Bruxellesul amintește că, în cazul unui divorț fără acord, Marea Britanie „va deveni un stat terț” și nu va beneficia de o perioadă de tranziție, așa cum prevede acordul încheiat între Cei 27 și premierul May, dar pe care parlamentul de la Londra l-a respins de două ori.

„Aceasta, evident, va crea perturbări semnificative pentru cetățeni și mediile de afaceri”, subliniază executivul comunitar.

„Cetățenii britanici nu vor mai fi cetățeni ai Uniunii Europene și vor fi supuși unor controale suplimentare atunci când vor traversa frontierele Uniunii Europene”, avertizează Comisia.

Notând că pregătirile în cazul unei retrageri 'no-deal' 'nu vor putea atenua consecințele absenței unui acord', Comisia amintește că acest plan vizează mai ales domeniile sensibile ale pescuitului, serviciilor financiare și transporturilor aeriene.

Theresa May discuta luni dimineață cu miniștrii strategia sa pentru Brexit, la începutul unei săptămâni în care parlamentul britanic ar putea prelua controlul asupra procesului de retragere din UE.

În urma eșecului de a obține sprijinul deputaților în favoarea acordului de divorț negociat cu UE, Theresa May a fost constrânsă să le ceară liderilor Uniunii o amânare a datei de ieșire din UE, stabilită acum cel mai devreme la 12 aprilie, dată ce mai trebuie validată de parlament.

Aflată pe o poziție considerabil slăbită, Theresa May ezită să supună pentru a treia oară la vot în parlament acordul cu UE. „Îl vom prezenta din nou atunci când vom fi siguri că avem sprijinul necesar”, a indicat ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, duminică la BBC.

Tot duminică, Theresa May a reunit mai mulți membri ai guvernului la reședința sa de la Chequers pentru 'lungi discuții' dedicate mai ales acestui subiect, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

La întâlnire au fost invitați și mai mulți susținători influenți ai Brexit-ului, printre care fostul ministru de externe Boris Johnson, și Jacob Rees-Mogg, președintele European Research Group, grup de deputați promotori ai unui Brexit fără concesii.

Potrivit mai multor comentatori politici, unii dintre aceștia ar fi fost tentați să-și negocieze sprijinul pentru acord în schimbul demisiei viitoare a Theresei May.

Liderii UE i-au oferit Theresei May opțiunea ca, în cazul validării acordului de către parlament, ieșirea să aibă loc ordonat, pe 22 mai.

Dacă acordul va fi respins, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă organizarea de alegeri pentru Parlamentul European și să solicite o nouă amânare. În caz contrar, Marea Britanie va ieși din UE fără acord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău