Comisia Europeană a emis marți primele sale obligațiuni verzi

  • 13 Octombrie 12:09
Comisia Europeană a emis marți primele sale obligațiuni verzi

Comisia Europeană a emis marți primele sale obligațiuni verzi, obținând 12 miliarde de euro de pe urma vânzării care a atras o cerere solidă din partea investitorilor, relatează Reuters.

Luna trecută, Comisia Europeană anunțase că intenționează să emită primele sale obligațiuni verzi în luna octombrie, în cadrul planului de relansare NextGenerationEU care va finanța proiecte destinate să ajute Uniunea Europeană să își atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero de CO2 până în 2050. Blocul comunitar intenționează să emită obligațiuni verzi în valoare de până la 250 de miliarde euro, respectiv 30% din valoarea totală a emisiunilor de obligațiuni NextGenerationEU. UE ar putea deveni cel mai mare emitent din lume de obligațiuni verzi.

Marți, bondurile cu scadența la 15 ani au fost suprasubscrise de peste 11 ori, cererea depășind 135 miliarde euro, fiind cea mai mare lansare de obligațiuni verzi și cel mai ridicat nivel al cererii de până acum pentru o vânzare de astfel de bonduri.

Veniturile obținute din obligațiunile verzi NextGenerationEU vor finanța partea aferentă cheltuielilor legate de climă din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Fiecare stat membru trebuie să consacre cel puțin 37% din planul său național de redresare și reziliență pentru acele investiții și reforme care sunt relevante din punct de vedere climatic, iar multe state membre și-au propus să întreprindă mai mult decât este necesar în această privință.

Conform regulilor Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre vor informa Comisia cu privire la cheltuielile lor pentru proiecte verzi. Comisia va utiliza aceste informații pentru a le arăta investitorilor cum au fost utilizate veniturile obținute din obligațiunile verzi pentru a finanța tranziția verde. Raportarea va viza nouă categorii care au fost identificate în cadrul privind emisiunea de obligațiuni verzi NextGenerationEU, cea mai mare pondere revenind energiei curate, eficienței energetice și transportului nepoluant, conform Agerpres.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
5,27
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
9
Sat
6
Sun
9

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău