Comisia Europeană a deferit Polonia la Curtea de Justiție a UE
-
24 Septembrie 2018 16:32
Comisia Europeană a anunțat luni că a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu reformele care vizează organizarea Curții Supreme de Justiție din Polonia, scrie Mediafax.
"Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE în legătură cu situația Poloniei, din cauza încălcării principiului justiției independente prin noua Lege privind organizarea Curții Supreme de Justiție; de asemenea, CE cere Curții de Justiție a UE să ordone măsuri interimare până când va fi emis un verdict în acest caz", anunță Executivul UE, potrivit Euronews.
Comisia Europeană a lansat, în iulie, procedura formală de sancționare a Poloniei din cauza noii legi privind funcționarea Curții Supreme de Justiție, măsura având rolul de protejare a independenței justiției poloneze. "Comisia Europeană a lansat o procedură de sancționare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formală referitoare la Legea de funcționare a Curții Supreme de Justiție din Polonia", a anunțat instituția.
Cel puțin "27 dintre cei 72 de judecători ai Curții Supreme de Justiție riscă să fie forțați să se retragă din activitate - mai mult de o treime dintre judecători - din cauza faptului că noua lege privind funcționarea instanței supreme reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. Măsura i se aplică și președintelui Curții Supreme, al cărui mandat de șase ani se va încheia în mod prematur. Conform legii, judecătorilor li se oferă posibilitatea de a declara dorințele de prelungire a mandatelor de către președintele țării, derogare care poate fi acordată pe o perioadă de trei ani și înnoită o dată. Nu există criterii pentru decizia președintelui și nu există posibilitatea de revizuire judiciară a deciziei", explică Executivul UE. "Comisia Europeană consideră că aceste măsuri subminează principiul independenței justiției, inclusiv al inamovibilității judecătorilor, și, prin urmare, Polonia nu își îndeplinește obligațiile prevăzute în cadrul Articolului 19(1) al Tratatului Uniunii Europene interpretat prin prisma Articolului 47 al cartei Drepturilor Fundamentale", precizează Executivul UE.