Comisia Europeană, „preocupată” de alegerea în funcția de președinte al Curții Supreme al unui aliat devotat al premierului ungar

  • 20 Octombrie 2020 20:00
Comisia Europeană, „preocupată” de alegerea în funcția de președinte al Curții Supreme al unui aliat devotat al premierului ungar

Comisia Europeană și-a exprimat marți îngrijorarea în privința alegerii lui Andras Varga, un aliat devotat al premierului ungar Viktor Orban, în funcția de președinte al Curții Supreme, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Varga, care urmează să-și preia mandatul la începutul lui 2021, a fost ales luni de parlamentari, în pofida respingerii copleșitoare a nominalizării sale de către consiliul național al judecătorilor, pe fondul preocupărilor privind potențialul impact asupra independenței curții.

Făcând trimitere la recentul raport privind respectarea statului de drept în toate statele UE care în privința Ungariei exprimă preocupări privind independența sistemului judiciar, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand a afirmat că "ultimele evoluții nu fac decât să ne confirme preocupările".

Deciziile de a reduce nivelul criteriilor de eligibilitate pentru numirea unor membri ai Curții supreme și a președintelui său, precum și de a crește gradul de control parlamentar asupra justiției sunt preocupante în mod special, a adăugat el.

Vargas a fost în ultimii nouă ani adjunctul procurorului general Peter Polt.

Polt a fost criticat de Uniunea Europeană pentru că a ignorat apelurile la investigarea acuzațiilor de corupție care vizau politicieni și oameni de afaceri din cercul lui Orban.

Premierul ungar a avut mai multe ciocniri cu Brexellesul din cauza pașilor făcuți pentru subminarea democrației în Ungaria, notează dpa.

"Vom continua să urmărim evoluțiile îndeaproape", a mai spus Wigand. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău