Comisia Electorală Centrală răspunde acuzațiilor referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile

  • 16 Septembrie 2020 10:41
Comisia Electorală Centrală răspunde acuzațiilor referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile

Comisia Electorală Centrală respinge acuzațiile din partea unor concurenți electorali referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile. Într-un comunicat de presă, CEC anunță că este deschisă și gata să analizeze, conform competențelor legale, toate probele și informațiile ce vor fi prezentate în mod regulamentar la acest subiect. Comisia a făcut un apel către actorii politici și societatea civilă să nu lanseze speculații și false învinuiri, care pot reduce din credibilitatea procesului electoral în sine.

De asemenea, CEC anunță că a fost elaborat proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri¸ a fost transmis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare.

Amintim că astăzi este ultima zi de înregistrare prealabilă pentru alegătorii de peste hotare și pentru cei din stânga Nistrului, la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Până în prezent, peste 52 de mii de cetățeni moldoveni au depus cereri prealabile on-line și pe hârtie pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Pe primul loc se află Italia, cu  aproximativ 10 500 de înscrieri, iar pe locul doi – Regatul Unit al Marii Britanii, cu 8000 de înregistrări.

Peste 5800 de cereri au fost depus de alegători care au spus că se vor afla în Rusia la alegerile prezidențiale și intenționează să voteze acolo. Opoziția și-a exprimat îngrijorarea că peste 2400 de cereri au fost depuse pe hârtie, și nu în format electronic și inclusiv că s-ar încerca falsificarea înregistrărilor din Federația Rusă, pentru a deschide acolo mai multe secții de vot. 

Aproximativ câte 5000 de cereri au fost depuse din Germania și România, iar peste 4000 – din Franța.

Decizia privind deschiderea secțiilor peste hotare o ia Comisia Electorală Centrală împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău