Comisia Electorală Centrală a marcat 20 de ani de activitate permanentă

  • 17 Octombrie 2017 07:35
Comisia Electorală Centrală a marcat 20 de ani de activitate permanentă

Membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice etc. au participat la festivitatea organizată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) cu ocazia celor două decenii de activitate permanentă. În cadrul ceremoniei oficiale, cu un mesaj de felicitare a venit și președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a oferit distincții angajaților CEC.

Fostul președinte al Comisiei Electoral Centrale, Iurie Ciocan, a fost decorat cu „Diploma de Onoare a Parlamentului Republicii Moldova”, iar alți trei angajați ai CEC au fost decorați cu „Diplome de gradul I”. Este vorba de Natalia Iuraș, Ludmila Lupașco și Cristina Cheleș, transmite IPN.

Andrian Candu a subliniat că CEC a reușit să se afirme ca promotor al drepturilor omului și să asigure cetățenilor condiții egale de a alege, în cadrul unor alegeri libere și corecte. Andrian Candu a remarcat că politicile incluzive promovate de CEC sporesc gradul de implicare a alegătorilor, dovadă fiind numărul tot mai mare de alegători care participă la scrutine. Șeful legislativului a apreciat și operativitatea prelucrării rezultatelor alegerilor și a mulțumit pentru efortul depus pe parcursul anilor în asigurarea procesului democratic din țară.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, s-a alăturat mesajelor de felicitare la adresa CEC, găsind cuvinte de apreciere pentru colectiv pentru nivelul înalt de profesionalism și devotament pe perioada alegerilor. Ministrul a precizat că de-a lungul celor douăzeci de ani cele două instituții, CEC și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au conlucrat foarte activ. Nu întotdeauna situațiile au fost simple, însă grație comunicării și colaborării s-a reușit să se găsească soluții pentru asigurarea dreptului la vot al cetățenilor din afara țării. „Anume dialogul la care mă refer și interacțiunea dintre CEC și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a contribuit la majorarea numărului de alegători care participă la procesul de vot în afara țării. S-a început cu sub două mii de alegători și acum avem peste 100 de mii”, a notat Andrei Galbur.

Judecătorul constituțional Veaceslav Zaporojan a spus că CEC s-a format ca o instituție bine organizată, care are la îndemână cele mai bune practici internaționale în domeniu. Magistratul a spus că viitorul scrutin va fi o provocare pentru Comisie, prin tipul de scrutin. Și în cadrul campaniei electorale CEC va avea un cuvânt de spus în buna desfășurare și organizare a alegerilor parlamentare.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a spus că de-a lungul celor două decenii de activitate permanentă CEC a trecut prin perioade deloc ușoare, a suportat împreună cu cetățenii furtuni politice și economice, a rezistat presiunilor politice și manifestărilor intolerante în cadrul proceselor electorale. „Pe parcursul activității am reușit cu suportul donatorilor și a partenerilor să ne consolidăm și să ne dezvoltăm capacitățile profesionale și cadrul electoral pentru a oferi dreptul la vot, indiferent de gen, vârstă, convingeri etc.”, a spus Alina Russu.

Alina Russu a mai spus că în concurența politică și electorală, a ideilor și a preferințelor, întotdeauna există perdanți și câștigători, iar nemulțumiri și critici vor fi mereu. CEC a fost și va fi obiectul atenției sporite, inclusiv a criticilor. Cu toate acestea, totalizând rezultatele obținute, Alina Russu a subliniat că își permite să afirme că CEC își îndeplinește corect sarcinile în asigurarea exprimării libere a convingerilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău