Comisia de la Veneția consideră regretabil faptul că Parlamentul R. Moldova nu a așteptat avizul solicitat de autoritățile de la Chișinău, înainte de adoptarea proiectului de lege privind CSM

  • 23 Ianuarie 08:08
Comisia de la Veneția consideră regretabil faptul că Parlamentul R. Moldova nu a așteptat avizul solicitat de autoritățile de la Chișinău, înainte de adoptarea proiectului de lege privind CSM

Comisia de la Veneția consideră regretabil faptul că Parlamentul Rep. Moldova nu a așteptat avizul urgent solicitat de autoritățile de la Chișinău, înainte de adoptarea proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În avizul publicat ieri, Comisia de la Veneția salută, totuși, modificările propuse, dar reiterează declarația președintelui Gianni Buquicchio, care a subliniat că „toate instituțiile din Republica Moldova ar trebui să coopereze fidel și productiv pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar (...), cu respectarea prevederilor Constituției și a principiilor internaționale ale democrației și statul de drept”.

Este apreciată propunerea de a majora de la 12 la 15 numărul membrilor CSM și faptul că ar urma să aibă în componență mai mulți judecători de la instanțele de fond, precum și mai mulți reprezentanți ai societății civile.

De asemenea, Comisia consideră binevenită numirea cu votul majorității deputaților aleși în Parlament a celor cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari, ceea ce ar presupune o susținere mai mare, inclusiv din partea opoziției.

Autoritățile moldovene sunt îndemnate să implice în acest proces de selecție și alte entități non-guvernamentale, precum barourile de avocați sau facultățile de drept.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
9 °C
ploaie ușoară
Umiditate:66 %
Vint:1,5 m/s
Fri
5 °C
Sat
5 °C
Sun
5 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C

Curs oficial BNM 27 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4362 0.0836
USD 17.8568 -0.0020
RON 4.0458 0.0206
UAH 0.7254 -0.0028
RUB 0.2727 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău