Comisia de la Veneția a avizat pozitiv votul prin corespondență

  • 21 Iunie 18:48
Comisia de la Veneția a avizat pozitiv votul prin corespondență

Comisia de la Veneția dă aviz pozitiv Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de Parlament la 26 aprilie 2024. Inițiativa este salutată „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”. Potrivit președintei Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Veronica Roșca, Comisia remarcă faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin”, și anume celui din 20 octombrie, transmite IPN.

Totodată, Comisia de la Veneția recomandă ca, în cazul în care „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-i stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale”.

În aviz se mai accentuează faptul că, deși amendamentele au fost adoptate cu mai puțin de 5 luni înainte de scrutin, acestea nu încalcă principiul stabilității dreptului electoral, întrucât au o aplicabilitate teritorială restrânsă (Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda).

„Țin să menționez că votul prin corespondență este un instrument electoral așteptat demult de diaspora moldovenească și vine să aducă încă o opțiune de vot pentru cetățenii noștri de peste hotare în 6 țări unde acest sistem este deja folosit cu succes”, subliniază Veronica Roșca.

Deputații din opoziția parlamentară au solicitat verificarea Constituționalității implementării parțiale a votului prin corespondență, însă Curtea Constituțională deocamdată nu s-a pronunțat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,03 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău