Comisia de la Veneția a adoptat un aviz referitor la deciziile Curțiile Constituționale. Sergiu Litvinenco: Este o rușine pentru țară

  • 21 Iunie 2019 14:03
Comisia de la Veneția a adoptat un aviz referitor la deciziile Curțiile Constituționale. Sergiu Litvinenco: Este o rușine pentru țară

Comisia de la Veneția a adoptat un aviz reveritor la deciziile Curțiile Constituționale a Republicii Moldova.

Despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, care a menționat că despre aceasta a fost informat de către colegii săi care se află la ședința Comisiei de la Veneția.  

„Este prima dată în istorie când Comisia de Veneția se pronunță în raport cu o decizie, unele hotărâri ale a unei Curții Constituționale. Este o rușine pentru țară. Acești așa-numiți judecători ai Curții Constituționale, care sunt de fapt niște politruci ai PD fac de rușine țara”, a declarat Litvinenco. 

Liviu Vovc, deputatul PPDA, care se află la Veneția, a prezentat câteva teze din poziția Comisiei de la Veneția:

 - Comisia reiterează importanța Curții în prevenirea conflictelor între instituții
- în cazul dat drepturile procedurale ale Președintelui si Deputaților a fost grav afectat, din cauza vitezei cu care au fost luate deciziile fără a solicita opinia celor menționați.
- dizolvarea Parlamentului poate fi o ultimă acțiune pentru a soluționa criza constituțională dar nu poți obliga președintele cât mai sunt șanse de forma o majoritate. Dizolvarea Parlamentului în cazul dat adâncește criza constituțională sau chiar poate crea o nouă criză.
- felul în care Curtea a calculat lunile este fără precedent. În opinia Comisiei 3 luni ar însemna data de 9 iunie, dar pentru că e zi de odihnă - termenul limită ar trebui să fie luni 10 iunie.
- decizia de suspendare a președintelui "is not grounded in the Constitution of the Republic of Moldova".

„Scriu aceste mici teze din poziția Comisiei pentru ca judecătorii Curții să nu mai aștepte comunicatul oficial dar să își dea demisia cât mai rapid. Ultimele lor decizii au afectat grav imaginea Curții Constituționale pe plan național și internațional. Poalelungi a înțeles acest lucru. Ceilalți ce așteaptă?”, a menționat Vovc. 

La rândul său, deputatul PD, Sergiu Sârbu a spus că a citit documentul adoptat și că membrii Comisiei de la Veneția au venit cu anumite constatări și opinii și i-a îndemnat pe colegi să nu sperie lumea. „Eu nu am văzut acolo nimic de care nouă să ne fie rușine”, a menționat Sergiu Sârbu.

Comisia de la Veneția s-a pronunțat astăzi cu privire la deciziile Curții Constituționale din R. Moldova, adoptate între 7-9 iunie, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului, după ce o solicitare în acest sens a fost făcută la 9 iunie, în plină criză politică la Chișinău, de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău