Comisia de anchetă a făcut public raportul cu privire la situația Băncii de Economii

  • 26 Iunie 2013 18:26
Comisia de anchetă a făcut public raportul cu privire la situația Băncii de Economii

Raportul subliniază, de asemenea, insuficiența cadrului legal care reglementează guvernarea corporativă în societățile pe acțiuni, precum și exercitarea insuficientă a atribuțiilor de gestiune a cotei statului din partea Ministerului Finanțelor.

Evoluția situației de la Banca de Economii a fost condiționată de activitatea inadecvată a președintelui băncii Grigore Gacikevici, realizată cu încălcarea normelor în vigoare și a recomandărilor Băncii Naționale, se arată în raportul Comisiei de anchetă făcut public miercuri, 26 iunie, pe pagina web a Parlamentului. Raportul subliniază, de asemenea, insuficiența cadrului legal care reglementează guvernarea corporativă în societățile pe acțiuni, precum și exercitarea insuficientă a atribuțiilor de gestiune a cotei statului din partea Ministerului Finanțelor.

Comisia de anchetă recomandă trei variante de depășire a situației: naționalizarea băncii; cedarea controlului unui investitor privat cu menținerea de către stat a pachetului de blocaj; și majorarea capitalului statutar al debitorilor băncii care au credite neperformante în scopul rambursării acestora.

Potrivit expertului Roman Chircă, niciuna dintre variantele propuse de comisa de anchetă nu va reuși să resolve complet situația Băncii de Economii. 

Expertul consideră că varianta salvatoare a Băncii de Economii  ar fi privatizarea Băncii de către un investitor credibil din topul băncilor mondiale, capabil să dea un impuls investițiilor străine. În această situația statul s-ar retrage complet și ar exercita doar politica de supraveghere prin intermediul Băncii Naționale, a declarat Roman Chircă pentru Radio Chișinău.

Amintim că Banca de Economii a încheiat anul tercut cu pierderi de peste 300 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
17
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău