Comisia a audiat patru candidați la funcția de Guvernator al BNM

  • 03 Noiembrie 2015 15:40
Comisia a audiat patru candidați la funcția de Guvernator al BNM

Vineri vor fi făcute publice numele candidaților la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei care urmează a fi propuși Parlamentului spre aprobare, a anunțat astăzi, la finalul primei zile de audieri, șeful Comisiei speciale care se ocupă de selectarea candidaților, Ștefan Creangă. El a evitat să dea numele potențialilor câștigători, însă a lăsat să se înțeleagă…

Vineri vor fi făcute publice numele candidaților la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei care urmează a fi propuși Parlamentului spre aprobare, a anunțat astăzi, la finalul primei zile de audieri, șeful Comisiei speciale care se ocupă de selectarea candidaților, Ștefan Creangă. El a evitat să dea numele potențialilor câștigători, însă a lăsat să se înțeleagă că deja știe cine va fi noul Guvernator.

Comisia a audiat astăzi patru candidați la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei din cinci, după ce unul dintre ei, Sergiu Iachim, a anunțat că se retrage din concurs.

Potrivit președintelui Comisiei pentru alegerea Guvernatorului BNM, Ștefan Creangă, ceilalți candidați urmează a fi audiați pe parcursul zilelor viitoare, iar vineri vor fi nominalizați cel mult doi candidați pe care comisia îi va prezenta președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Acesta urmează să aleagă una dintre candidaturi pe care să o propună deputaților spre aprobare.

Cei patru aspiranți la fotoliul de guvernator al BNM, directoarea unei companii de audit, Nina Șchendrea; profesorul Oleg Stratulat; ex-ministrul Finanțelor,  Veaceslav Negruța și președintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu, și-au prezentat viziunile privind redresarea situației din sistemul bancar moldovenesc.

Printre prioritățile sale de activitate, Nina Șchendrea a punctat reducerea inflației și micșorarea ratei de refinanțare.

Oleg Stratulat a menționat că va promova o politică monetară menită să contribuie la majorarea  investițiilor, și la crearea unui sistem de credite atractive. 

Ion Ursu a plecat fără să facă vreo declarație, iar Veaceslav Negruța a menționat că acum e momentul să se vadă dacă sistemul politic actual își dorește rezolvarea problemelor la Banca Naționala sau conservarea situației și aprofundarea crizei.

În prezent, conducerea Băncii Naționale este asigurată de guvernatorul demisionar Dorin Drăguțanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău