Comisarul european pentru vecinătate și extindere va merge la Kiev pentru a semnala „angajamentul continuu” al UE față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

  • 25 Ianuarie 2022 14:36
Comisarul european pentru vecinătate și extindere va merge la Kiev pentru a semnala „angajamentul continuu” al UE față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, se va afla la Kiev în perioada 26-27 ianuarie, informează Comisia Europeană. Vizita semnalează angajamentul continuu al UE față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și în sprijinul rezilienței socio-economice a Ucrainei, după cum a anunțat luni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Discuțiile se vor axa pe beneficiile Planului Economic și de Investiții al UE pentru Parteneriatul Estic în vederea creșterii economice durabile și a redresării pe termen lung a Ucrainei, prin stimularea conectivității, dezvoltarea sectorului privat, tranziția economică pentru zonele rurale, eficiența energetică și sectorul digital, transmite CaleaEuropeana.ro.

Se va discuta, de asemenea, despre punerea în aplicare a reformelor și despre continuarea integrării Ucrainei în UE pe baza Acordului de Asociere, iar comisarul Várhelyi va participa la o reuniune a Comisiei de coordonare a guvernului ucrainean pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-Ucraina, prezidată de prim-ministrul Shmyhal.

În plus, comisarul va avea întâlniri bilaterale cu autoritățile ucrainene, precum și cu reprezentanți ai societății civile și ai minorităților naționale.

Deplasarea sa va include o vizită la Zidul Memorial dedicat victimelor Revoluției Demnității și conflictului din estul Ucrainei, precum și la situl memorial Babyn Yar pentru comemorarea Holocaustului.

De asemenea, va participa la lansarea proiectului Natolin4Capacity Building.

Ursula von der Leyen a anunțat luni un nou pachet de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 1,2 miliarde EUR pentru Ucraina, format atât din împrumuturi de urgență, cât și din granturi, care să ajute țara să facă față nevoilor sale imediate de finanțare cauzate de conflictul cu Rusia.

Vinerea trecută, von der Leyen a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a evalua situația din Ucraina creată de acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv despre modul în care UE ar putea continua să sprijine Ucraina, atât pe termen imediat, cât și pe termen mediu. 

„Permiteți-mi să fiu clară încă o dată: Ucraina este o țară liberă și suverană. Ea își face propriile alegeri. UE va continua să fie alături de ea”, a subliniat șefa Comisiei Europene.

Executivul European își va dubla aproape de două ori asistența bilaterală acordată Ucrainei sub formă de granturi în acest an. „Se vor aloca încă 120 de milioane de euro. Acest sprijin va întări eforturile de consolidare a statului și de reziliență ale Ucrainei”, a mai anunțat Ursula von der Leyen.

De asemenea, UE va continua să investească în viitorul țării, datorită Planului de investiții pentru Ucraina, care vizează mobilizarea a peste 6 miliarde EUR în investiții.

Din 2014, UE și instituțiile financiare europene au alocat țării peste 17 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău