Comisarul european pentru justiție, preocupat de abordarea neunitară a statelor UE privind certificatele de vaccinare

  • 28 Aprilie 2021 17:18
Comisarul european pentru justiție, preocupat de abordarea neunitară a statelor UE privind certificatele de vaccinare

Introducerea de către unele state ale UE a propriilor certificate de vaccinare anti-COVID-19 riscă să conducă la un mozaic de soluții neunitare dacă cele 27 de state membre nu reușesc să convină asupra unui sistem comun, a declarat miercuri în fața Parlamentului European comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Comisia Europeană încearcă să lanseze un ''certificat verde digital'' care să înlesnească vara aceasta călătoriile între statele UE. Posesorii documentului (în format fizic sau digital) propus vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinați anti-COVID-19, că au fost testați negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizați în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricțiile (carantină, testare) în țara de destinație.

Dar încă nu s-au finalizat discuțiile asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viață privată, precum și asupra aspectelor tehnice și medicale, printre altele.

''Dacă putem rezolva politic, soluția tehnică va fi gata la timp. Dacă nu, atunci riscăm fragmentarea în Europa, cu o multitudine de soluții naționale posibil incompatibile'', a avertizat Didier Reynders în plenul Parlamentului European, care votează miercuri propunerea Comisiei Europene privind certificatul verde digital, după care vor urma negocierile cu Consiliul UE, ce reunește statele membre.

''Riscăm să avem o varietate de documente care nu pot fi citite și verificate în celelalte state membre. Și mai riscăm răspândirea documentelor contrafăcute, iar odată cu aceasta răspândirea virusului și a neîncrederii cetățenilor'', a insistat comisarul european.

Statele din sud cu sectoare turistice puternice, precum Spania sau Italia, doresc lansarea acestui document cât mai repede posibil. Dar ele se lovesc de statele mai reticente din nord și de procedurile decizionale greoaie ale UE.

Între timp, mai multe state membre, printre care se numără Germania, Franța, Spania, Grecia, Estonia și Lituania își creează propriile soluții informatice pentru evidența vaccinărilor.

Disputele dintre țările UE privind achizițiile de echipamente medicale, medicamente și vaccinuri anti-COVID-19 au îngreunat deja un răspuns prompt al blocului comunitar în fața pandemiei.

În timp ce UE se confruntă cu un al treilea val de infectări, există opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură în condițiile unei rate încă reduse a vaccinării populației europene.

O altă chestiune de lămurit este dacă testele de anticorpi pot fi considerate o dovadă adecvată că o persoană care s-a recuperat după COVID-19 este imună în fața unei noi infecții.

Pe de altă parte, unele state ale UE, inclusiv Belgia, sunt preocupate de riscul discriminării persoanelor nevaccinate față de cele vaccinate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău