Comisarul european Paolo Gentiloni: Comisia Europeană intenționează să deburseze până la sfârșitul acestui an cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară destinată Rep. Moldova

  • 06 Iulie 2023 18:47
Comisarul european Paolo Gentiloni: Comisia Europeană intenționează să deburseze până la sfârșitul acestui an cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară destinată Rep. Moldova

Comisia Europeană intenționează să deburseze până la sfârșitul acestui an cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară în valoare de 145 de milioane de euro destinată Rep. Moldova. O declarație în acest sens a făcut comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni aflat în vizită la Chișinău după întrevederea cu premierul Dorin Recean. La rândul său, Dorin Recean a subliniat că mizează pe intensificarea colaborării economice între Rep. Moldova și Uniunea Europeană prin realizarea unor pași concreți de susținere a sectorului economic, relatează Radio Chișinău.

Liberalizarea exporturilor în Uniunea Europeană, asistența macro-financiară ajustată reglementărilor europene, diversificarea produselor, dar și reducerea tarifelor la roaming, sunt printre subiectele discutate la întrevederea cu comisarul european pentru economie, după cum a anunțat prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Guvernului a spus că discuțiile au vizat o serie de recomandări și acțiuni care să susțină dezvoltarea economiei și să stimuleze creșterea economică.

„Dezvoltarea economică este prioritatea Rep. Moldova și prioritatea Guvernului. Am discutat diferite aspecte legate de comerț și exporturi în Uniunea Europeană. Am apreciat faptul că avem o deschidere pentru liberalizarea în continuare a comerțului cu Uniunea Europeană ceea ce creează oportunități și pentru investiții străine, dar și pentru creșterea volumului de exporturi ale produselor din Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Comisarul european Paolo Gentiloni a declarat că discuțiile purtate cu premierul Dorin Recean au vizat consolidarea energetică, susținerea mediului de afacere și îmbunătățirea guvernanței în sectorul public.

Paolo Gentiloni a spus că Rep. Moldova s-a confruntat cu mari provocări în ultimii doi ani, referindu-se în special la consecințele războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Totodată, comisarul european a punctat că Rep. Moldova a îndeplinit trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene și că pe altele sunt necesare angajamente suplimentare.

Potrivit lui Paolo Gentiloni, Comisia Europeană ar putea debursa cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară în valoare de 145 de milioane de euro destinată Rep. Moldova, până la sfârșitul acestui an.

Comisarul european a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu subliniind angajamentul UE de a sprijini integrarea europeană Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău