Comisarul european Adina Vălean invită R. Moldova, Ucraina și Georgia la reuniunea ministerială a Tratatului de instituire a Comunității Transporturilor

  • 14 Noiembrie 2022 16:45
Comisarul european Adina Vălean invită R. Moldova, Ucraina și Georgia la reuniunea ministerială a Tratatului de instituire a Comunității Transporturilor

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, organizează mâine, 15 noiembre, la Bruxelles, o reuniunea ministerială a Tratatului de instituire a Comunității Transporturilor (TCT), prezidată de Muntenegru. Evenimentul de mâine are ca temă principală conosolidarea cooperării cu organizația comunitară a transporturilor, vizând legături mai strânse cu Georgia, Republica Moldova și Ucraina, informează comunicatul oficial.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean îi va primi pe miniștrii transporturilor din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbi.

Reuniunea se va axa pe stadiul actual al punerii în aplicare a acquis-ului UE în domeniul transporturilor de către partenerii din Balcanii de Vest, precum și pe raportul privind stadiul actual al rețelei TEN-T în Balcanii de Vest. Comisarului Vălean și miniștrilor li se vor alătura apoi – prin videoconferință – omologii lor din Georgia, Moldova și Ucraina, pentru a discuta despre asocierea mai strânsă a acestora la activitatea TCT.

Cele trei țări vor fi reprezentate de Levan Davitashvili, viceprim-ministru al Georgiei; Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale al Republicii Moldova; și Oleksandr Kubrakov, ministru al infrastructurii al Ucrainei, transmite caleaeuropeana.ro.

Reamintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis și președinții Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Republicii Moldova și Ucrainei au semnat vineri o declarație comună prin care afirmă că vor consolida culoarele de solidaritate instituite în luna mai între Uniunea Europeană și Ucraina pentru a spori securitatea alimentară la nivel mondial și a oferi un colac de salvare pentru economia Ucrainei. Declarația, co-semnată și de președinții Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Grupului Băncii Mondiale, atestă că executivul european și instituțiile financiare implicate vor mobiliza 1 miliard de euro pentru aceste coridoare de solidaritate, iar statele semnatare vor beneficia de investiții în infrastructură.

Deși peste 15 milioane de tone de produse agricole ucrainene au fost exportate, pe cale rutieră, feroviară și prin porturile de la Marea Neagră și Dunăre de la instituirea acestor rute de transport, “culoarele de solidaritate își ating limitele de capacitate, blocajele persistă, iar costurile logistice sunt ridicate”, arată declarația citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău